Hasičský příměstský tábor – pondělí

Hasičský příměstský tábor – pondělí

10.8.2020 – Pondělí – První úvodní den Příměstského tábora dobrovolných hasičů Třemošnice začal velmi pozvolna. Děti se sešly v hasičské zbrojnici, kde začaly navazovat nové kontakty mezi sebou. Do kolektivu přišly nové tváře.

Na 9. hodinu následoval přesun dolů do sportovního areálu a na umělé hřiště k základní škole. Tam si děti hrály.

Poté byly v prostoru koupaliště připraveny ukázky práce policejních psovodů. Děti byly naprosto nadšené z toho, jakou drezuru mají policejní psi, a co všechno musí umět. Od vystopování předmětů, hlídání zadrženého až po jeho chycení. Jednalo se o tři psy a jednu fenku Riu.

Výcvik policejních psů začíná už od štěněte. Výcvik probíhá tak, že se prvně naučí slyšet na svoje jméno a odměnou je pamlsek. Nároky postupně přibývají, a tak odměnou pro ně je později míček na hraní. Za každý vykonaný úkol jsou vždy odměněni. Trénováni jsou několikrát denně.

Policie dětem nezapomněla ukázat vybavení člena pořádkové jednotky – neprůstřelná vesta, teleskopický obušek, helma, štít atd. Děti si musely pochopitelně všechno vyzkoušet.

V poledne následoval oběd ve školní jídelně a odpočinek. Venku bylo úmorné vedro, a tak se odpolední program odehrával v prostorách hasičské zbrojnice.

Děti si nazdobily obálky „schránky“, do kterých si mohou po celý týden vhazovat pozdravy, vzkazy nebo přání. Následovalo rozdělení do tří družstev a hry, ve kterých šlo o sbírání bodů. Děti si např. vyzkoušeli chůzi v hasičské obuvi, okusovat chleba zavěšený na provázku bez pomoci rukou, nebo maskovat kyselý citrón v puse a další.

Na závěr odpoledne si některé děti kreslily a některé hrály hru s pantomimou. Okolo 17. hodiny se děti rozutekly do svých domovů nabrat síly na zítřejší dobrodružství.

Na článku se podíleli: Džardel Šimon, Kamča Petružálková, Kačka Hutlová, Zdenda Sasín ml.