Gerald Turner při návštěvě Čáslavi varoval před Brexitem

Gerald Turner při návštěvě Čáslavi varoval před Brexitem

Čáslav – Gerald Turner z Velké Británie při návštěvě Čáslavi varoval před Brexitem. „My patříme do Evropy“, prohlásil při oslavách stého výročí vzniku Českobratrské církve evangelické.

„Řeknu vám něco sekulárního“, prohlásil Gerald Turner v čáslavském evangelickém kostele: „Hrál jsem v Bratislavě při manifestaci za zachování jednotného Československa. Nepodařilo se mi vás přesvědčit. Ale vy nám držte palce, aby se ten Brexit nestal, držte nám palce, aby se Brexit zastavil. My patříme do Evropy!“

Výraz Brexit představuje označení pro vystoupení Velké Británie z Evropské unie, o kterém rozhodli britští voliči v referendu konaném 23. června 2016. Výsledky referenda otřásly finančními trhy a vyvolaly bouřlivé reakce napříč politickým spektrem celé Evropy. Premiér David Cameron, jenž podporoval setrvání Británie v EU, následně oznámil svou rezignaci.

Anglický překladatel, hudebník a cestovatel, zkrátka „všeuměl“ Gerald Turner, zvaný Jerry, je dávný přítel zpívajícího faráře a legendy československého undergroundu Svatopluka Karáska. Podporoval ho v době, kdy taková podpora mohla znamenat vězení a ostarkizaci rodiny. Důkazem je uvěznění Svatopluka Karáska na osm měsíců v rámci tzv. případu Plastic People of the Universe. Držme si palce, aby se nevrátily doby, kdy za projevení názoru následoval kriminál, kdy se zbytek rodiny stal občany druhé kategorie.

Vladimír Havlíček