Hořel hrad Oheb, jenom jako

Hořel hrad Oheb, jenom jako

Seč – V úterý se konalo taktické cvičení profesionálních hasičů ze Seče a jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Třemošnice, Prachovic, Bojanova, Seče a Horního Bradla. Pro místo cvičení bylo z taktických a cvičných účelů zvoleno špatně dostupné místo zříceniny hradu Oheb.

Krátce po 16 hodině se rozezněly hasičské svolávací sirény požárním poplachem a hasiči vyjížděli se svými zásahovými vozy k události požáru lesního porostu v Seči – Ústupkách. Jako první na místo dorazili profesionální hasiči ze Seče. Ti to měli ještě s dobrovolnými hasiči k místu nejkratší. Hned za nimi přijížděli postupně dobrovolní hasiči z Prachovic, Třemošnice, Bojanova a Horního Bradla. Někteří parkovali na hlavní silnici vedoucí pod skalami a druzí se na místo dostali po příjezdové lesní cestě.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo cvičným průzkumem zjištěno, že se jedná o simulovaný rozsáhlý požár lesa kolem zříceniny hradu Oheb. Hasiči tak museli doslova šplhat po skalnatém lese nahoru s hadicemi k místu požáru a zajistit tak dopravní vedení hasební vody pro zásah. Nebylo to vůbec jednoduché, neboť cestu nahoru ztěžovala mokrá půda a smekavé kameny po předchozím dešti. Nahoře se poté provedl hasební zásah na simulovaný požár.

Cisternové automobilové stříkačky nejsou bezedné, a tak bylo nutné zřídit čerpací stanoviště, které se nacházelo u bývalého Motelu u přehrady Seč, a zajistit dálkovou kyvadlovou dopravu vody na místo zásahu. Všem jednotkám se podařilo zlikvidovat mimořádnou událost, i když jen cvičně, a to bez jakékoliv újmy na zdraví či technice. Na závěr cvičení na stejném místě proběhlo celkové vyhodnocení taktického cvičení.

Tím ale den náročný pro hasiče nekončil. Při návratu na základnu, když nebyly ani ještě jednotky zpět, byly povolány k dalšímu výjezdu krátce před 18 hodinou. Jednalo se o technickou pomoc – pátraní po pohřešované osobě v obci Hoješín. Po příjezdu na místo, byl ale výjezd zrušen, neboť se ztracený houbař v pořádku vrátil a jednotky se znovu rozjely zpět na své základny.

Text i foto: Zdeněk Sasín ml., Události Online.