Jednotky hasičů přečerpávaly nádrž v Licoměřicích

Jednotky hasičů přečerpávaly nádrž v Licoměřicích

Lipovec/Licoměřice – V sobotu 20. června se znovu po intenzivních deštích rozlily vodní toky. Hasiči měli plné ruce práce s odstraňováním následků. Mezi nejčastější výjezdy spojené s velkým množstvím vody byla technická pomoc – čerpání vody, a nebo monitoring vodních toků.

Do obce Lipovec – Licoměřice v 16:07 hodin vyjížděla místní dobrovolná jednotka z Lipovce na monitoring, kde bylo zjištěno nebezpečí. Umělá nádrž v obci Licoměřice hrozila přetečením. Jednotka začala s čerpáním vody za použití plovoucího čerpadla a stříkačky PS 12.

Nádrž v obci Licoměřice se nachází nahoře v obci pod Železnými horami, kam vodu přivádí potok Kurvice.

Stavidlo tamní nádrže nestačilo pobírat velký přítok vody. K události byla povolána jednotka dobrovolných hasičů z Třemošnice. Ti po příjezdu na místo nasadili další čerpadla, aby zvýšili množství přečerpávané vody. Situace se nezlepšovala a na místo byli vysláni hasiči z Ronova nad Doubravou a za pomocí stříkačky PS 12, tak pomáhali s čerpáním vody.

V jednu chvíli tak čerpaly stříkačky a čerpadla, celkem 9 kusů techniky tlačilo hadicemi 8 500 litrů vody za minutu. Vysoký výkon byl znát na hluku, vůni benzínu a rudě červeného výfuku požární stříkačky Ronova nad Doubravou.

Poté bylo čerpání na krátko přerušeno, aby se zjistilo, zdali voda stále stoupá a nebo klesá. Ticho kolem nádrže ale narušilo znovu nastartování všech mašin. Do stavidla spadl ochranný plech a blokoval tak průtok vody stavidlem. Proto voda musela být znovu odčerpávána. Hasič v suchém obleku musel po žebříku ve stavidle slézt dolů a plech odstranit. Stavidlo pak bylo opět otevřeno a voda odtékala.

Zásah trval dlouho, a tak obec Lipovec zajistila hasičům občerstvení. Když se situace zlepšovala, nařídil velitel ukončení zásahu. To hodiny ukazovaly pár minut po půlnoci.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník