FOTO/VIDEO: 7 jednotek zasahovalo u požáru budovy v Rostejně

FOTO/VIDEO: 7 jednotek zasahovalo u požáru budovy v Rostejně

Běstvina – Rostejn – V pondělí 16. března ve 23:31 hodin vyjížděli profesionální hasiči ze Seče, Chotěboře a dobrovolné jednotky z Třemošnice, Seče, Běstviny, Prachovic a Ronova nad Doubravou k nahlášenému požáru nízké budovy v obci Rostejn.

Po příjezdu jednotek na místo se objekt nacházel v plné fázi hoření. Jednalo se o budovu se třemi střechami, kde dvě zachvátil požár. Budova sloužila jako kotelna a truhlářská dílna.

Hasiči ihned po příjezdu na místo začali s likvidací ohně. Zajistili osvětlení místa zásahu centrálami a ze žebříků hasili hořící střechy. Jelikož se jednalo o požár většího rozsahu, byla zřízena dálková doprava vody. Bylo také velmi nutné zajistit ochranu před požárem další střechu. Ta byla hned vedle místa požáru.

Požár dle slov vyšetřovatele vznikl s největší pravděpodobně v půdním prostoru vlivem sálání tepla nerezového kouřovodu na dřevěnou střešní konstrukci, která byla v těsné blízkosti. Na půdě hořelo seno, uskladněný materiál a střešní dřevěná konstrukce. Hasiči s cisternami museli zřídit kyvadlovou dopravu vody z nedalekého hydrantu v obci Běstvina. Během zásahu hasiči z dílny vynesli 10 kg propan-butanovou tlakovou lahev, kterou museli ochlazovat tak, aby nedošlo k explozi. Dále bylo vyneseno několik kanystrů s olejem o objemu 20 l. Škodu vyšetřovatel hasičů předběžně stanovil na 550 tisíc korun (500 tisíc korun je škoda na střeše a 50 tisíc korun na nářadí a vybavení). Uchránit se hasičům podařilo majetek ve výši 1,5 milionu korun (rodinný dům a truhlárna). Místo požáru do ranních hodin střežila jednotka dobrovolných hasičů z Běstviny.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí, HZS Pardubického kraje

Během zásahu hrozil úraz elektrickým proudem, protože nad střechami se nacházelo nástřešní zařízení distribuční soustavy elektřiny. K místu byli povoláni také pracovníci společnosti ČEZ Distribuce, aby vedení odpojili. Likvidace požáru trvala přes 5 hodin. Díky dobře vedenému zásahu se podařilo ochránit blízký rodinný dům a zabránit tak dalším škodám na majetku. Během zásahu nebyl nikdo zraněn.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník