VYJÁDŘENÍ: Stavba kanalizace pokračuje

VYJÁDŘENÍ: Stavba kanalizace pokračuje

Vážení čtenáři,
rád bych Vám poděkoval, že jste si udělali čas k přečtení vyjádření k vydání zpravodaje Městečko na dlani 5 / 2019, ve kterém byla starostou Ronova nad Doubravou zveřejněna soukromá emailová komunikace.

Z důvodu častých dotazů ohledně stavby kanalizace v Ronově nad Doubravou jsem se rozhod připravit na toto téma článek pro Události Online a externě pro Chrudimský deník.

Sepsal jsem tedy nejčastější otázky čtenářů a poslal jsem email na podatelnu úřadu města Ronova nad Doubravou, a to 10. 10. 2019 ve 13:17 hodin.

Odpověď na tento email jsem obdržel v sobotu 12.10.2019 a to v 2:37, 2:56 ve 2:59 hodin, a byl adresován mě a všem zastupitelům. V tomto emailu mě pan starosta Ing. Marcel Lesák označil za „bulvárního novináře“ a dále měl výtky k mé práci. Přitom vždy, když píši článek, zasílám k autorizaci dané osobě, pokud něco společně připravujeme.

Zveřejnění soukromé komunikace starosty považuji za velmi neseriózní jednání! Za svých 5 let novinářské praxe se mi nestalo, aby někdo zveřejnil naší emailovou komunikaci. Dále jsem NEUDĚLIL SOUHLAS KE ZVEŘEJNĚNÍ. Otázky v emailu jsou sepsány tak, aby sloužily pouze jako body a podklad k sepsání reportáže, nikoliv jako reportáž samotná.

Níže Vám zveřejňuji pokračování emailové komunikace:
Email byl odeslán 12.10.2019 v 10:11 hod. a to zpětně všem zastupitelům:

Vážený pane starosto,
moc Vám děkuji za Váš čas a ochotu odepsat na email. Vážím si toho, že jste napsal tak dlouhý email s odpověďmi a vysvětlením.

Doplním, proč právě komunikujeme s městy, obcemi atd. výhradně emailem. Je to z toho důvodu, že máme poté písemně podloženo, co jsme si psali a hlavně na základě toho můžeme zpracovat rychleji článek.

Dále bych si od Vás vyprosil, abyste mě označoval za bulvárního novináře, pokud bych takový opravdu byl, napsal bych ihned článek stylu „Ronov je rozkopán, starosta mlží a lidé jsou naštvaní“. Nemám potřebu tohle dělat.

Lidem chyběly odpovědi a byli jsem zasypáváni hromadami zpráv. Právě na základě toho, že lidem nejčastěji chyběly odpovědi, a proto jsem napsal předchozí email. Jelikož jsem seriózní novinář, rád předem vyslechnu názor i druhé strany, než něco napíši. Což jistě chápete. Jen mne překvapila Vaše reakce, že jste to pojal spíše jako stížnost, ale je to naopak. Dal jsem i Vám prostor se vyjádřit, což mi přijde fér. Nestalo se mi ještě, aby mi přišla taková bouřlivá reakce. Naopak, starostové většinou jsou rádi za to, že propagujeme život v jejich městě.

Vypracuji o budování kanalizace článek, který Vám následně pošlu k autorizaci tak, jak to dělám standardně se všemi respondenty. Což by bulvár nedělal. Kdyby se Vám v něm cokoliv něco nezdálo, samozřejmě to můžete poupravit.

Děkuji za pozvání. Vážím si toho. Rád se zastavím osobně v kanceláři a navážeme třeba spolupráci, aby bylo o Ronovu nad Doubravou vidět a slyšet.

PS: V Ronově jsem bydlel, chodil tam 9 let do školy. Tak že k němu mám určitý vztah.
S přátelským pozdravem a přáním hezkého dne,
Zdeněk Sasín ml.
Šéfredaktor

Odpověď starosty Ing. Marcela Lesáka, která byla doručena téhož dne 12.10.2019 v 12:33 hodin.

Děkuji za reakci. Nebylo to myšleno ve zlém. Bohužel mám s novináři špatnou zkušenost. Honba za senzacemi je na prvním místě. Shazovat práci lidí je na prvním místě. Musíte uznat, že vaše dotazy takto položené vyznívají dost nešťastně. Jak jsem psal, preferuji osobní jednání. Pokud nevěříte lidem, můžete si hovor i nahrát. Já funguji na podání ruky a čest mi je nadevše. Snažím se být ke každému slušný, ale dříví na sobě štípat nenechám. Takže jestli se chcete sejít, tak se stavte. Má nabídka stále platí. Rád se seznámím.
Lesák

Dále pak emailová komunikace probíhala pouze pro domluvení termínu osobní schůzky, kde jsem předložil koncept reportáže, aby ji mohl pan starosta autorizovat, případně ještě upravit či doplnit. Tohle dělám zcela běžně. Každý se může splést, a nebo použít nevhodný slovní obrat.

Vydaný finální článek je zde:
V Ronově nad Doubravou probíhá výstavba kanalizace.

Zdeněk Sasín ml., Šéfredaktor Událostí Online