Čtvrtek byl dnem informačních center

Čtvrtek byl dnem informačních center

Seč/Třemošnice – Ve čtvrtek 24. října pořádala Asociace turistických informačních center ČR poprvé v historii Den turistických informačních center ČR. Stalo se tak v rámci Světového dne pro rozvoj informací a v souvislosti s 25 lety činnosti a existence A.T.I.C. ČR založené v roce 1994. Infocentra pro návštěvníky připravila malé pohoštění nebo program navíc.

V rámci tohoto dne jsem navštívil Turistické informační centrum Seč. Tam jsem vyzkoušel kvíz se zajímavými a i záludnými otázkami (připravena byla i verze pro malé návštěvníky). Využil jsem také možnosti komentované prohlídky Sečské přehrady, která byla na tento den ve spolupráci s Povodím Labe domluvena. Vybaven „vstupenkou“ a informační brožurkou jsem se tedy přesunul tam.

Prohlídky vodního díla Seč se konaly v 10 a 13 hodin a vedl je hrázný pan Stárek. Ten v údolí pod přehradou návštěvníkům vyprávěl o historii vodního díla, o těžbě kamene a o technických parametrech gravitační hráze. Prošli jsme revizní štolou a vyšli u druhého břehu řeky. Poté hrázný otevřel provozní prostor hráze – strojovnu. Tam se návštěvníkům vyskytla unikátní příležitost. Za pomocí strojového mechanismu bylo otevřeno jedno šoupě. Voda se pod velkým tlakem valila z výtokové roury. „Musíme maličko zvířit a odplavit bláto,“ dodal s úsměvem hrázný.

V rámci dne jsem navštívil také Informační centrum a knihovnu v Třemošnici. Tam bylo pro návštěvníky připraveno malé pohoštění v podobě kávy, čaje a cukroví. Dozvěděl jsem se o nabízených službách a mohl jsem si celý prostor projít.

Přestože zajímavý program nabízela i řada dalších infocenter v regionu, nebylo možné absolvovat vše. Rád bych poděkoval navštíveným infocentrům za příjemné prostředí a vstřícný přístup.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník