Obce pod Železnými horami oslavily 100. výročí od založení Československa

Obce pod Železnými horami oslavily 100. výročí od založení Československa

Oslavy 100. let od vzniku Československa vrcholí po celé České republice. Je to velmi významné jubileum.

Třemošnice – V pondělí 22. října se konala v městské galerii v Třemošnici vernisáž výstavy „Ze života naší republiky“. Ve středu 25. října se konala vzpomínková akce u pomníku obětem válek za náměstím v Třemošnici.

Této vzpomínkové akce se zúčastnilo na několik desítek návštěvníků. Úvodního slova se ujal starosta města Ing. Miroslav Bubeník. Poté děti četly o vzniku Československa a zazněla státní hymna. Po celou dobu dobrovolní hasiči v uniformách a s vlajkami drželi čestnou stráž. Nakonec pak položili věnec k památníku obětem první a druhé světové války.


Kněžice – Den před výročím vzniku samostatného československého státu uctil sbor hasičů v Kněžicích památku padlých v 1. sv. válce v rámci výročí. Krátce po 13. hodině vyšel průvod s věncem v čele s hasiči v uniformách a čtyřmi desítky návštěvníků od bývalé školy po silnici obcí ke kapličce. Tam položili věnec a přečetli přihlížejícím úryvky z kroniky školy. Poté uctili památku padlých za melodie státní hymny.


Podhradí – Další hezkou akci ke vzniku Československa si připravila kastelánka hradu Lichnice Ivana Matyková. Od 16. hodin se konalo na louce za křížkem v obci Podhradí slavnostní vysazení lípy, našeho národního stromu.

K sázení hrála živá hudba. I přes to, že pršelo se na tuto událost přišlo podívat na tři desítky návštěvníků. Kastelánka na úvod přivítala všechny zúčastněné a přečetla důležité milníky, které se odehrály za dob Československa.

Poté se všichni přesunuli a začalo se s kopáním jámy pro lípu a každý mohl přiložit ruku k dílu. Společně pak vykopali díru. Paní Matyková si pro návštěvníky připravila papírovou mapu, kam mohli napsat přání. Poté přání byla vložena do skleněné lahve, která byla umístěna pod kořeny lípy. Někteří ještě před zakopáním vhodili drobné mince na památku. Lípu pak vsadili na místo, zalili několika kbelíky vody a zahrnuli hlínou. Na konec zazněla živě státní hymna. „Lípa je sazena. Doufám a přeji ji dalších 100 let, ať nás halí do svého hávu vůně, stínu a ať každý kdo projde okolo naší lípy z ní čerpá energii, tak jako my jsme čerpali, když jsme ji sázeli do země. Ke kořenům jsme dali vzkaz, ať má upřímné lidi v zemi naše republika, lásku mezi lidmi, která nezahyne. Tímto bych ještě ráda poděkovala společnosti Přátel Železných hor z Heřmanova Městce, kteří lípu na tuto slavnost zakoupili.“ dodává na závěr Ivana Matyková.


Ronov nad Doubravou – V neděli 28. října v Den vzniku samostatného československého státu proběhlo slavnostní kladení věnců u památníku 1. světové války v městském parku v Ronově nad Doubravou u příležitosti 100. výročí Československé republiky.

Foto: Dušan Holas

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník