Slavíme 5 let

Slavíme 5 let

Dnes 25. srpna 2019 je tomu přesně 5 let, co jsme tady pro vás. Na následujících řádcích vám připomeneme, jak to všechno vznikalo. Tak pojďte s námi zavzpomínat na staré časy.

Události Online jsem založil přesně na den před pěti lety. Tehdy jsem pracoval jako brigádník pro Českou poštu. Vzpomínám si, že se ten den dělo hodně věcí. Nehody, výjezdy hasičů a nikde o tom nebyla ani zmínka. Celé to odpoledne jsem přemýšlel nad tím, jak to změnit, až jsem to vymyslel. Vznikly Události Online.
Smyslem projektu není senzace nad tím, že se někomu něco stalo. Snažíme se informovat veřejnost o tom, že v dané lokalitě se něco odehrává, a zasahují hasiči, policisté a záchranáři. Lidé, co pomáhají lidem, když jejich pomoc potřebují, a to na jejich práci moc obdivujeme, a děkujeme jim za to, že tady pro nás jsou. Kdykoliv.

Zdeněk Sasín ml., zakladatel projektu

Takto vypadalo jedno z našich prvních log.

Úvodní logo na webové stránce Události Online z roku 2014.
Vzpomínka na původní web. V té době sledovalo Události Online na 115 lidí.

A jak to bylo dál?

V roce 2014 projekt Události Online nikdo neznal. Na Facebooku jsme se rozrůstali velmi pomalu. Postupně jsme začali sledovat kulturu a hasiče. V té době jsme ani netušili, kdo vlastně hasiči jsou. Když měli výjezd, pomalu jsme ani nevěděli, co houkání sirény znamená. Zkušenost s hasiči byla úplně nulová.

Na Facebooku jsme se snažili napsat, že vyjíždí například SDH Třemošnice. Ve významech JSDH a SDH jsme neměli ánunk, jaký rozdíl v tom je. Lidé nám na Facebooku vytýkali, kolik chyb děláme, a jak špatně zkraty a významy používáme. Jeden náš sledovatel nám stále dokola psal, že když vyjíždí hasiči, tak zásadně NÉ SDH ale JSDH, protože Jednotka Dobrovolných Hasičů. Daný člověk nám to psal tak často, že jsme ho už chtěli na FB blokovat. Postupem času nás ale naučil hasičské zkratky, a díky tomu malému krůčku dnes spolehlivě informujeme. Za to mu patří velké dík!

Naše první informace o výjezdu na webu byla dne 28.8.2014 ve 14:19 hodin. Jednalo se technickou pomoc pro Policii ČR. Hned druhou informací o výjezdu byla vážná dopravní nehoda auta a cyklisty. Původní znění příspěvku: Výjezd HZS Seč – výjezd k nehodě cyklisty, která se stala v lesních zatáčkách mezi Sečí a Rostejnem. Na místě také zasahovala LZS Hradec Králové. ( Kryštof 6 ).

Od roku 2014 do roku 2018 (poté z naší strany byla ukončena archivace výjezdů) jsme zaznamenali na 675 výjezdů hasičů z okresu Chrudim.

Naše první reportáž byla o dopravní nehodě. V obci Pařížov narazilo auto do zábradlí mostu. Všimněte si kvality a loga ve fotkách.

Abychom byli více vidět, vyrobili jsme si do okénka auta malou reklamu.

Postupem času jsme začali navazovat spolupráci. Úplně první email o spolupráci jsme obdrželi od Turistického informačního centra Seč. Pak jsme postupně navazovali spolupráci s informačními centry z Třemošnice, Slatiňan, Nasavrk atd.

Snažili jsme se vás stále informovat tak, jak to jen šlo, a proto jsme vytvořili mapičku pokrytí informacemi. Tam jsme zakreslili místa, kde máme své informátory a kde naopak jsou hluchá místa.

Původní mapa z roku 2015.

Zprávy se pomalu, ale jistě rozrůstaly. Stále jsme pracovali na novém vzhledu webu. Tady je ještě ten, z konce roku 2014.

Znovu nové logo, úvodní stránka a třídění informací do jednotlivých rubrik.

HISTORICKÉ OKAMŽIKY PRO UDÁLOSTI ONLINE

25.8.2014 – založení projektu Události Online
17.12.2014 – založení služby SMS SERVIS pouze pro 50 telefonních čísel.
20.12.2014 – prvních 200 to se mi líbí
14.9.2015 – 400 to se mi líbí
22.11.2015 – 500 to se mi líbí
23.11.2015 – Spolupráce s ŘSD ČR – pouze dodávání informací
3 / 2016 – Spolupráce s redakcí Chrudimského deníku
1.5.2016 – Navázání spolupráce se společností Soner s panem Nezbedou a panem Havlíkem.
19.5.2016 – Na narozeniny zakladatele projektu Události Online byl spuštěn nový web + redakční systém.
19.7.2016 – První odvysílané video televizí Východočeská V1 – požár slámy
20.8.2016 – Jsme poprvé začali podporovat akci Železnohorský traktor
25.5.2017 – 1900 to se mi líbí
4/2017 – Spolupráce s Českým rozhlasem Pardubice
3/2018 – Spolupráce s ČT Severovýchod – reportáž o výstavbě rozhledny na Lichnici.
6/2018 – Spustili jsme rozesílání SMS zpráv přes internet.
18.8.2017 – Reportáž o panu Jiřím Kajínkovi. Zajímala se o nás média z celé ČR.
4.3.2019 -Spolupráce s Aktuálně.cz
4.6.2019 – 4000 to se mi líbí
20.8.2019 – 600 příspěvků na webu www.udalostionline.cz
24.8.2019 – Přijetí daru speciální mobilní aplikace od anonymního dárce.
25.8.2019 – 5 let Vás nepřetržitě informujeme

4. března 2017 jsme se poprvé měli možnost vidět taktické cvičení hasičů. – Žlebská Lhotka

Kdo všechno nás sleduje:
61% – ženy ve věku 25-34 let.
39% – muži ve věku 19-29 let.

Země, odkud nás sledujete:
1. Česká republika
2. Slovensko
3. Spojené království
4. Alžírsko
6. Německo
Nejdále Čína, Lotyšsko, Nigérie.

Z lokalit:
1. Pardubice
2. Chrudim
3. Třemošnice
4. Čáslav
5. Praha.
To se mi líbí k dnešnímu dni 25.8.2019 je 4 781. Děkujeme! 🙂

Náš první natočený dokument o Vodním díle Seč, které jsme zveřejnili 4.4.2017.

Za zmínku stojí také služba SMS SERVIS. Touto službou vám rozesíláme informace o mimořádných událostech jako: příchozí silné bouřky, dopravní zpravodajství, výjezdy složek IZS, informace od vás atd. Do začátku roku 2019 jsme pro vás službou SMS SERVIS rozeslali neuvěřitelných 208 687 zpráv. Pokud by v průměru 1 SMS stála 1,50 Kč bylo by to 313 030 Kč.

HISTORKY, KTERÉ SE OPRAVDU STALY:

Při příjezdu k požáru pole stály skupinky lidí u příjezdové cesty k poli. Obvykle jezdíme někde v pozadí za hasiči. Měli jsme otevřené okénko a slyšíme z venku mladíka jak říká: ,,Hasiči, druhý hasiči, třetí hasiči, novinář a hele další hasiči.“ V poslední době se stává, že slyšíme: ,,Hele, už je tady.“

Pro Události Online jsem včera 24. srpna daroval speciální aplikaci do mobilu mé vlastní výroby. Vývojem jsem strávil hodně času, aby Událostem Online a zejména pak reportérovi Zdendovi co nejvíce pomáhala v terénu. Jedná se speciální appku. Ta dokáže po stisknutí jednoto tlačítka za pomocí hlasu vyhledat adresu, číslo popisné, ulici, silnici, most, sloup vysokého napětí, úseky silnice, místní názvy, řeky atd. a automaticky se spustí navigování do zadané lokality. Reportér Zdenda může v případě požáru pole za použití GPS lokace změřit rozlohu požáru na metry čtvereční, hektary, měřit vzdálenosti mezi jednotlivými body. Další třešničkou je kreslení v mobilu přímo do mapy, načítání územních informací jako adresa, ulice, čp, město či obec, nahlížení do katastrálních map. Aplikaci není možné stáhnout, ani ji přenést na jiné zařízení. Pokud máte zájem a Zdendu někde potkáte, věřím, že vám ji rád představí.
Všechno nejlepší Události Online.

Anonymní sponzor a dárce aplikace.

NOVINKY OD 25. SPRNA 2019
Dne 25. srpna, na den 5. výročí Událostí Online spustíme nové geologické nástroje. Nově tak bude pod článkem část nazvaná: PODROBNOSTI UDÁLOSTI, kam budeme například u požáru pole psát jednotlivé zasahující jednotky, přesné zaměření lokality události, velikosti plochy, vzdálenosti od přírodních překážek např. požár byl od přilehlého lesa vzdálen 144 metrů. A jelikož už je dnes oficiální datum, tak vám to níže na obrázku představíme.

SLOVO ZÁVĚREM

Závěrem bychom Vám chtěli poděkovat za čas, při čtení tohoto článku, protože pokud jste dočetli až se, patří vám velké díky. 🙂 Váš palec na Facebooku a případná zpětná vazba „to není lecjaká věc“. Je to pro nás znamení, jak a co přesně vás zajímá. Samozřejmě nemůžeme uspokojit zájmem všechny lidi, každý jsme jiný, a proto si od nás každý zaslouží individální přístup.

Pokud nám někdo napíše, nikdy se nestane, že bychom na zprávu zapomněli. Občas se stane, že pokud jsme u mimořádné události, tak zprávu pouze přečteme, ale při nejbližší možné příležitosti ihned odpovíme. (Vyjímku na odpovídání jsou uživatelé, kteří nám píšou spam, nebo neobjektivní informace.)

My Vám na oplátku slibujeme, že i nadále budeme pro širokou veřejnost informovat o tom, co se v okolí děje a to rychle, objektivně a pravdivě.

Vaše Události Online a spol.
– > Víme, co se děje < -, už 5 let.