Astronomický střed Evropy leží v Kouřimi

Astronomický střed Evropy leží v Kouřimi

Kouřim – Astronomický střed Evropy leží v Kouřimi na Kolínsku! A aby toho nebylo málo, mají tam středy rovnou dva. Ten pravý leží asi 1,5 kilometru od města a je označen žlutou tyčí. Ten „falešný“ se nachází přímo na náměstí.

O oficiálně zaměřeném středu ČR a také o neoficiálním a dokonce o „pupíku Evropy“ jsme již psali, viz http://udalostionline.cz/2018/05/11/stred-cr-je-v-cihosti-a-pupik-evropy-v-jakubovicich/

Neméně zajímavý je astronomický střed Evropy v Kouřimi. Potvrdila ho Česká astronomická společnosti v polovině 90. let, v den podzimní rovnodennosti 23. září 1995. Na její pokyn provedli pracovníci Výzkumného ústavu geodetického a kartografického důkladná měření. Ta prokázala, že zhruba 1,5 kilometru za Kouřimí, směrem na Svojšice, se nachází astronomický střed Evropy. Je to průsečík 50. rovnoběžky a 15. poledníku, správnost výpočtu byla potvrzena v roce 2000. K tomuto bodu se souřadnicemi 50 stupňů severní šířky a 15 stupňů východní délky se vztahuje tzv. pravý sluneční čas, který slouží k provádění astronomických výpočtů. Dále slouží k určení středoevropského časového pásma. Středoevropský čas platí jen v tomto jediném bodu u Kouřimi, v ostatních částech ČR se liší podle vzdálenosti o desetiny vteřin až minuty do plusu či mínusu.

Jelikož změřený bod astronomického středu Evropy se nachází na soukromých pozemcích za městem, byl vybudován na náměstí ještě jeden na „ozdobu“. Tvoří ho drátěná zeměkoule z rovnoběžek a poledníků na dvou sloupcích nad mramorovou deskou s mapou ČR. Na ní je vyznačená Kouřim a nad ní se vznáší železné závaží zavěšené na ocelovém lanku. Na obvodovém nápisu je chybně uvedeno, že se jedná o geografický střed Evropy, správně se jedná o střed astronomický. Monument z roku 2010 je dílem kouřimského rodáka Jaroslava Pouly, kovové prvky vyrobil místní kovář Miroslav Svoboda a kamenné části vytvořil Jaroslav Heřmánek z čáslavské firmy Silnice. Kámen pochází z lomu Markovice u Čáslavi.

Kouřim je z několika důvodů doslova magickým místem, astronomický střed Evropy tuto skutečnost jenom umocňuje!

Vladimír Havlíček