Nemusíš být Rambo, důležité je posilovat tělo a také psychiku

Nemusíš být Rambo, důležité je posilovat tělo a také psychiku

Dominik Pilař (21) z Ronova nad Doubravou, který studuje posledním rokem obor podnikání v Kutné Hoře. Jedná se o hodně aktivního muže. Nemá rád pasivní plýtvání času, a proto se věnuje velmi zajímavému sportu – parkouru a free runningu. Parkour znázorňuje atletický způsob překonávání překážek s dosažením co nejvyšší rychlosti, kde se člověk dostane z bodu A do bodu B.

Kdy jsi začal se skákáním?

Můj dlouhý příběh začal přestupem z jedné školy do školy jiné. Kluci ze třídy s obdivem pozorovali videa na YouTube a pokoušeli se napodobit různé gymnastické kreace, já se do toho také samozřejmě vášnivě ponořil a jako parta jsme chodili ven se záměrem se naučit nové přeskoky (waulty) a zrealizovat naše představy na nových místech (spotech) a překážkách. Postupem času lidi odpadávali a naopak někteří zase přibily a pořád se to tímhle tempem regulovalo a takhle jsem měl tu čest trénovat další a další mladé tváře. Na základce jsme trénovali asi v pěti lidech, v sousedním městě o rok později bylo dalších pět lidí, které jsem do toho s radostí začlenil a v Kutné hoře po dobu mého studia trénovali a časem od toho následně upustili další parta 10 lidí. Vystřídal jsem 3 tělocvičny a nyní trénuji náš tým mladých parkouristů (traucerů) ve Třemošnici.

Mohl bys upřesnit, co přesně skáčeš?

Dělím to na parkour a free running. Parkour osobně přirovnávám k atletice, jelikož se jedná o skoky. Prvotně se nejedná o styl, ale tou nejdůležitější věcí je rychlost, co nejrychleji se jakýmkoliv způsobem dostat z jednoho bodu do toho druhého a mezitím překonat překážky jako je např: plot a přírodní bariery, plynulými pohyby. Free running je o saltech, přemetech a o stylu. Jedná se o krásu pohybu. Jak říkám, všichni se nezaměřují pouze konkrétně na parkour ale většina lidí, když dělá jedno, kombinuje to s druhým.

Když začínáš skákat, tak jak se to nechá trénovat?

Většina lidí, když se mě na tuto otázku zeptá, samozřejmě doporučuji fyzický výkon, ať se jedná o cokoliv. Plavání je efektivní, běhání, posilování, nějaký workout a tak dále. Když začneš dělat gymnastiku a atletiku v podání volného stylu ať už ve městě nebo v přírodě, měl bys být fyzicky připravený, být Rambo není aspekt, který napomáhá, poněvadž když je hodně svalů, omezuje to pohyblivost ale být zpevněný. Všechno je to o flexibilitě těla, když skáčeš free running, tak se musí zapojovat svaly, které v určitých věcech nezapojíš, ať chceš nebo ne. Ve free-runningu posiluješ ve vzduchu a zatínáš všechny svaly v těle. Důležité je posilování, běhání a strava ačkoli je také více než důležité ovládat svou psychickou stránku. Psychická připravenost koresponduje s odhodlaností a se strachem, proto mi free running napomáha v mém osobním životě a odbouráva mi stres a pocit, že překonám strach a umím čelit riziku mě ve svých vlastních očích povznáší.

Když by jsme šli spolu ven, co bychom trénovali jako první, třeba salto? Jak se nechá trénovat?

 Záleží na místě kde by jsme se nacházeli, u vody ti budu vysvětlovat techniku salta dopředu nebo dozadu. Většinu lidí, kteří ke mně přijdou s tím, že nemají žádné zkušenosti, učím základní přeskoky jako je skrčka (monkey). Když se chtějí zaměřit na salta, doporučuji dělat hvězdu a neustále opakovat. Taky B-Kick, makako a ty úplně nejvíce základní v uvozovkách průpravy z těch salt, protože dobře naučená hvězda zlepšuje švih v zadní noze, který je následně dobře využitelný v těžších věcech.

Před tím jsi mi říkal, že máte kroužek ve Třemošnici. Můžeš mi o tom něco říct?

Začalo to tím, že mi kamarád napsal, že zajde na úřad ve Třemošnici a dohodne nějaké volné termíny. Já jsem nahned souhlasil, protože to bylo skvělé mít trénink v tělocvičně v Ronově nad Doubravou a ve Třemošnici je ještě více vybavená tělocvična. Začalo to tak, že jsme tam chodili pouze ve třech lidech, následně jsme sháněli lidi, protože tělocvična něco stojí, jako údržba, světlo a pronájem. Vzali jsme to do vlastních rukou a udělali jsme z toho kroužek, kam chodí děti od 8 do 15 let. Chodíme tam většinou ráno a proto nepřijdou všichni, ráno totiž nikdo nemá náladu vydávat takové výkony.

Když děláš ty salta a skoky, máš nějaký svůj oblíbený?

Mám oblíbené triky, které dělám nebo trénuji. Poslední dobou mě začal bavit WEBSTER. Když jdu trénovat, tak si najdu nějaké vhodné místo třeba písek nebo trávu a trénuji jeden určitý trik, osobně preferuji právě tento styl trénování. Takové věci mě učí překonávat strach. Jeden trik se nechá dělat na tisíc způsobů a to mě na tom pořád a moc baví. Ten webster to je salto dopředu přes jednu nohu. Jedná se o výkop a dělá se z výšky nebo z rozeběhem. Převážně ho dělám z výšky, protože jsem se naučil švihat nohou a používat správně ruce, což mě pomůže při rotaci. Na 99% můžu tvrdit, že vždycky dopadnu na špičky. Před tím to byl wallflip, ale teď dám na první místo webstera.

Stal se ti někdy úraz?

 Stal se mi úraz a bylo to vlastní hloupostí. Bylo to tím, že jsem byl vyhecovaný. Bylo to z metru a půl a bylo to do písku na Mělicích na písečnou pláž. Říkal jsem si, že zkusím salto a půl, že udělám front flipa, přetočím ho na ruce a udělám kotoul. Povedlo se mi to, ale udeřil jsem se kolenem do nosu, který se zlomil s doprovodem velkého množství krve, den po tom jsem jel na rovnání, také jsem měl dvakrát naraženou patu.

Stalo se ti někdy, když jsi někde skákal, že jste byli někde a někdo vás vyhnal?

Když jsme začínali skákat tady v Ronově, tak na velkém seně, to bylo ideální na skákání. Vlezli jsme tam a trénovali jsme a bylo to dlouho v pohodě. Jednou tam prý šli kluci, že je tam ten majitel vyhnal, protože si všimnul, že seno bylo udupané. Tak na to vzpomínám s úsměvem.

Kolik vlastně těch triků a salt umíš?

Dělám webstera, side flipa, front flipa, tunel flipa, wall flipa, wall front flipa, wall inward side flipa, back flipa, run gainera, cheat gainera, B- twista, A – twista, momentálně trénuji palm – side flipa, inward front flipa a další triky který mě teď nenapadají.

Sponzoruje vám někdo tento sport?

Všechno jako každý sport sponzoruje Redbull, což je super. V různých zemí se pořádají sešlosti, kde se schází elity z celé země a každou zemi prezentuje nějaký  free runer. Spíše se jedná o to, že se sejdou, zaskáčou a předají a vymění zkušenosti mezi sebou.

Když by měl někdo zájem o tento sport, kde vás mohou lidé najít?

Můžete si nás najít na facebooku a přijít do naší tělocvičny do Třemošnice, kde máme lekce ve freeruningu. Jdeme tam, skáčeme a užíváme pestrosti pohybů a o tom to je. Baví nás to moc a je to pro nás odlehčující. Jenom jsme časově omezení, protože to máme od 8 do 10 hodin. Napište na můj facebook, kde mám pseudonym – Bumbee bumbas bumbee.

Co bys řekl závěrem?

Na závěr určitě doporučím všem, ať se hýbou a užívají sportu, každý sport má něco do sebe i když je parkour a freerunning nejlepší. 🙂

Rozhovor sepsal Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník