FOTO/VIDEO: Hasiči Třemošnice oslavili 110. výročí od založení sboru

FOTO/VIDEO: Hasiči Třemošnice oslavili 110. výročí od založení sboru

Celé fotogalerie níže. 1. galerie: Jiří Dolníček, 2. galerie Události Online, 3. galerie Sobík

Třemošnice – V sobotu 3. června se v Třemošnici nesl zvuk sirén a světla blikala na počest významného jubilea. Sbor dobrovolných hasičů Třemošnice slavil své 110. výročí od založení.

Slavnostní začátek se konal v ulici Budovatelů u autobusového nádraží, kde se shromáždila hasičská auta a technika připravená vydat se na slavnostní jízdu.

Přesně ve 13. hodin se konvoj vydal na slavnostní cestu městem. Průvod projel ulicemi 1. Máje, Lichnická, Pod Radnicí, Hedvikovská, Internátní, Sportovní a Školní, aby nakonec zakončil svoji jízdu na náměstí, kde se všechny vozy dobrovolných hasičů seřadily.

Nejenom místní obyvatelé, ale i návštěvníci měli možnost obdivovat působivou kolekci hasičských vozidel. Vedle vozů ze sboru v Třemošnici se představily také sbory z okolních měst a obcí, jako Ronov nad Doubravou, Kněžice, Lipovec, Běstvina, Žlebské Chvalovice, Bojanov, Žďárec u Seče, Morašice, Golčův Jeníkov, Hošťalovice a dokonce i ze vzdálených Zavratců ve Slovinsku. Tím bylo zdůrazněno přátelství mezi jednotlivými sbory.

Po průvodu následoval slavnostní program na náměstí. Úvodem byly zahrány česká a slovinská státní hymna, což symbolizovalo přítomnost spřátelených sborů ze Zavratců ve Slovinsku, kteří právě navštívili Třemošnici při této významné příležitosti. Poté proběhlo předání čestných uznání, medailí a pamětních listů členům sboru, kteří se v průběhu let významně přičinili o jeho rozvoj a úspěchy.

Návštěvníci měli také možnost se seznámit s důležitými informacemi ohledně bezpečnosti. Ukázka s hořícím olejem na pánvi předvedla, jak nebezpečné může být nesprávné zacházení s hořlavými látkami. Hasiči poučili přítomné, jak správně reagovat v případě, že se jim doma vznítí olej na pánvi. Důležité pravidlo bylo zdůrazněno – nikdy nehaste vodou hořící olej, protože to může způsobit vážnou ohnivou explozi. Místo toho je vhodné rychle přiklopit pánvičkou nebo použít mokrou utěrku. O ukázku se postarala jednotka sboru dobrovolných hasičů Žlebské Chvalovice.

Jednotka dobrovolných hasičů z Golčova Jeníkova předvedla veřejnosti ukázku vyprošťování osob z havarovaných vozidel. S pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení předvedli profesionální zásah, kdy odstřihli střechu havarovaného vozu a vyprostili zraněnou osobu. Tato ukázka měla za cíl seznámit návštěvníky s postupy při dopravních nehodách a ukázat důležitost a efektivitu moderní techniky, kterou hasiči v současnosti využívají.

Celé odpoledne provázelo krásné slunečné počasí, a tak bylo možné vychutnat si oslavy v příjemné atmosféře. Hasiči se postarali o občerstvení a nechyběla ani hudba, o kterou se postaral DJ Sása. Ta oslavám dodala energii a radostnou náladu.

Oslava 110. výročí od založení sboru dobrovolných hasičů v Třemošnici se stala nezapomenutelným dnem. Ukázala důležitou roli a odhodlání hasičů, kteří denně riskují své životy, aby ochránili ostatní. Oslavy připomněly dědictví a tradice, na kterých je sbor postaven, a zároveň vyjádřily vděčnost a uznání všem, kteří přispěli k jeho úspěchům za dobu jeho existence.

Oslavy se přesunuly večer do kulturního domu, kde pokračovala zábava a k tanci a poslechu zahrála kapela Quattro.

Děkujeme Sboru dobrovolných hasičů Třemošnice za udělení pamětního listu u příležitosti 110. výročí založení hasičského sboru Událostem Online. Dále děkujeme městu Třemošnice za dosavadní spolupráci a všem zúčastněným dobrovolným hasičským sborům.

Zdeněk Sasín ml., Události Online

Text: Zdeněk Sasín ml., Události Online

Foto: Jiří Dolníček ⬇️

Foto: Zdeněk Sasín ml., Události Online ⬇️

Foto: Zdeněk Sasín ml., Události Online ⬆️

Foto: Sobík ⬆️