FOTO/VIDEO: 4 jednotky hasičů hasily požár chaty. Chata se znovu vznítila

FOTO/VIDEO: 4 jednotky hasičů hasily požár chaty. Chata se znovu vznítila

Třemošnice/Starý Dvůr – V pátek 11. února krátce po 16. hodině vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Seč a dobrovolné jednotky z Třemošnice, Prachovic a Seče k ohlášenému požáru chaty v rekreační oblasti rybníka Dolní Peklo mezi Starým Dvorem a Kraskovem.

Po příjezdu jednotek na místo se chata nacházela v plamenech. Hasiči ihned zahájili hasební a vyklízecí práce. Za pomocí benzínové motorové pily musela být rozřezána kovová střešní krytina a bylo nasazeno několik vodních proudů. Voda do cisteren byla dočerpávána z přilehlého rybníka. Požár se povedlo uhasit po přibližně po dvou hodinách. Před 19 hodinou se jednotky vrátily zpět na základny. Když odjeli, byl oheň zcela zlikvidován.

Přibližně po dvou hodinách byly znovu povolány stejné jednotky hasičů. Z doslechu svědků na místě byl slyšet velký výbuch a chata se znovu vznítila do plné fáze hoření. Explozi mohla způsobit propanbutanová lahev či expanzní nádrž. Na místě byli ponecháni dobrovolní hasiči z Třemošnice, kteří celou noc hlídali, aby nedošlo k dalšímu hoření. Během noci museli několikrát dohašovat malá ohniska, zejména pak ve štítě, kde se nacházel izolační materiál.

Druhý den ráno vystřídali hasiče držící požární hlídku kolegové z Prachovic a Seče k vyklízecím pracím. Na místo se znovu také dostavil vyšetřovatel příčin požáru.

Požár chaty a následné znovu vznícení jsou nyní předmětem vyšetřování vyšetřovatelem příčin požáru.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník