Hedvikovská rokle je uzavřena. Víme proč

Hedvikovská rokle je uzavřena. Víme proč

Třemošnice – Hedvikov – Od 4. října je uzavřen průchod Hedvikovskou roklí do 31. prosince tohoto roku. Turisté budou muset omezit průchod touto lokalitou. Zákaz do rokle značí cedule umístěné při vstupu do údolí. Podařilo se nám zjistit, proč je tato velmi oblíbená turistická stezka dočasně uzavřena. Podobné práce jsou prováděny také v Lovětínské rokli.

V Hedvikovské rokli probíhá sanace, která vyplynula i z geologického průzkumu území. Lesy ČR, státní podnik se souhlasem Správy CHKO Železné hory naplánovali projekt tak, aby nebyl narušen klid chráněných druhů živočichů jako je například výr velký. V Lovětínské rokli se navíc vyskytuje mlok skvrnitý.

Co přesně se v Hedvikovské rokli děje? „Při stabilizaci nestabilních skalních bloků se počítá s odtěžením asi 190 tun kamene. Ten zůstane v místě a zčásti bude použit na opravu stávající stezky nebo k opravám hradu Lichnice, podle požadavků obce Třemošnice. Co to znamená pro veřejnost? Lovětínská rokle zůstala průchozí, stavbu dočasně zabezpečují ochranné sítě, ale je třeba dbát opatrnosti. Hedvikovská rokle je momentálně celá uzavřena. Červená turistická trasa z Třemošnice směrem do Starého Dvora bude od 15. listopadu opět průchozí, ale zelená trasa z Třemošnice přes Hedvičino údolí směrem na Peklo a Kraskov zůstane kvůli rozsáhlým pracím uzavřená do konce roku.“ Vysvětluje Eva Jouklová, tisková mluvčí Lesy ČR s.p..

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník