VIDEO: Demontáž poškozených zvonů Michal a Ludvík v Kutné Hoře

VIDEO: Demontáž poškozených zvonů Michal a Ludvík v Kutné Hoře

Kutná Hora –  13. listopadu proběhla demontáž poškozených zvonů Michal a Ludvík z jižní věže jezuitské koleje v blízkosti chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře. Jednalo se o významnou událost, kterou si nenechalo ujít několik zvědavců ani televizních kamer. Zvonař Petr Rudolf Manoušek již den před samotnou demontáží se svým týmem připravili vše potřebné, včetně vybourání sloupku věže a podepření. Jeřáb sundal zvony z věže, které naložil na přistavený kamion.

Zvony čeká daleká cesta do Astenu, který se nachází v jižním Nizozemsku. Asten je největší zvonárna na světě. Na opravě bude pracovat přibližně deset lidí. Náklady na opravu zvonů vyjdou na více než milion korun. Část bude hrazena z dotace Středočeského kraje. Půl milionu korun by měla vynést veřejná sbírka.

Zvony z Nizozemska by se měly vrátit zpět v květnu příštího roku.

Více informací k veřejné sbírce: https://svatobarborskezvony.khfarnost.cz/

Informace ke zvonům

Zvon Michal měří v průměru 184,5 cm a váží přibližně 4 tuny. Ulit byl v roce 1510 mistrem Ondřejem Ptáčkem. Od roku 2018 zvon mlčí, a to kvůli vytlučení zvonového věnce.

Menší zvon Michal je v průměru 149,5 cm a váží 2,4 tuny. Ten byl ulit v roce 1493 stejným mistrem. V roce 2018 i tento zvon mlčí, jelikož byla zjištěna trhlina.

PODĚKOVÁNÍ:
Děkujeme paní Kristýně Drahotové, vedoucí turistických služeb za umožnění natáčení a spolupráci.

Zdeněk Sasín ml, Události Online