Začíná festival plný akcí pro zvýšení povědomí o duševním zdraví

Začíná festival plný akcí pro zvýšení povědomí o duševním zdraví

TISKOVÁ ZPRÁVA: Pardubický kraj/ V Pardubickém kraji dnes odstartoval 25. ročník festivalu Týdny pro duševní zdraví, který má za cíl vzdělávat veřejnost a bořit předsudky spojené s tématem duševního onemocnění. Do pořádání akcí festivalu se zapojilo 16 neziskových organizací, které od 10. září do 16. října připravily bohatý program ve 13 východočeských městech.

Kampaň Týdny pro duševní zdraví (TDZ) se zasazuje o zvýšení povědomí společnosti o problematice duševního onemocnění. Toho dosahuje skrze společenské akce. V Pardubickém kraji si mou návštěvníci vybrat z 26 připravených akcí ve městech Pardubice, Chrudim, Polička, Skuteč, Hlinsko, Ústí nad Orlicí, Letohrad, Moravská Třebová, Jevíčko. „Týdny pro duševní zdraví ve východních Čechách již několik let nesou podtitul „každý máme hlavu na něco jiného“. Jejich akce jsou velmi pestré a různorodé. Ukazují tak, že každý člověk umí a také má rád něco jiného, protože jsme každý originál, a právě ta jedinečnost každého z nás dělá svět zajímavým. Tedy to, že má někdo např. nějaký handicap, by neměl být důvod k jeho odmítání a izolaci. To platí i pro lidi s duševním onemocněním,“ říká organizátorka TDZ Michaela Venclová. 

Festival začal 10. září rozehřívací sportovní akcí v Poličce, kde se hrál Turnaj v pétanque na podporu duševního zdraví, a také v Letohradě, kde se konala charitativní akce Běháme pro Péči o duševní zdraví.

Od 14. do 18. září bude následovat program v Pardubicích, který zahájí vernisáž výstavy Lucie Sedláčkové Zavařeniny v Klubu 29 od 18 hodin. „Tato akce je výjimečná v tom, že se nekoná jen v rámci festivalu Týdny pro duševní zdraví, ale zároveň v rámci celorepublikového happeningu na oslavu 30 let od vzniku prvních komunitních služeb. Symbolem celorepublikového happeningu je zelená stuha, která znamená otevřenost a odstraňování tabu v oblasti duševního zdraví. Kdo na výstavu přijde a bude chtít dát veřejně najevo, že je téma duševního zdraví důležité, může si zelenou stužku připnout, na akci ji budeme rozdávat zdarma,“ doplňuje informace Venclová. Hned další den v úterý 15. září je od 17 hodin přichystána další vernisáž, tentokrát výstavy fotografií v kavárně Café Robinson s názvem Portréty Výměníku, na kterou od 18 hodin naváže zábavný kavárenský vědomostní kvíz o Pardubicích a duševním zdraví. „Chtěli bychom téma duševního zdraví, o kterém se lidé obvykle ostýchají mluvit a proto je kolem něj opředena spousta mýtu a nepravd, podat zábavnou formou. Doufáme, že kavárenský kvíz bude soutěžící bavit a zároveň se na něm dozví mnoho užitečných informací,“ říká Venclová. Ve středu 16. září návštěvníky čeká bleší trh s živou hudební produkcí na akci Výměňák od 16 hodin před Café Robinson a ve čtvrtek 17. září promítání filmu Bylo jednou jedno město bláznů od 17 hodin v Divadle 29. Konat se bude i několik dnů otevřených dveří v organizacích sociálních služeb, například v Domově pro seniory U Kostelíčka, Centru Kosatec či ve Vida centru. Celý týden v Pardubicích uzavře přednáška Petra Winklera o Duševním zdraví v ČR 18. září od 9 hodin v sále Centra Kosatec.  

V dalších městech jako např. ve Skutči je připravena beseda Moje jméno není diagnóza 16. září, v Chrudimi Vycházkové rozjímání a putování chrudimským parkem 17. září a v Hlinsku 18. září festival Na vlastní duši. V Ústí nad Orlicí se návštěvníci mohou těšit na Trénink kognice 17. září a Besedu s peer konzultanty 24. září.  A v Moravské Třebové např. na koncert kapely Frontmen 20. září na Zámku.

TDZ se konají pod záštitou radního Pardubického kraje Pavla Šotoly a primátora města Pardubic

Martina Charváta a náměstka primátora města Hradec Králové Martina Hanouska. Projekt finančně podpořili Pardubický kraj, Magistrát města Pardubice, Magistrát města Hradec Králové, město Ústí nad Orlicí, Elektrárny Opatovice, Tepelné hospodářství Hradec Králové a Nedcon Bohemia.

Podrobný program lze nalézt na webových stránkách www.pdz.cz či facebookovém profilu Tydny.pro.dusevni.zdravi.