FOTO/VIDEO: Záchranná operace v Lovětínské rokli

FOTO/VIDEO: Záchranná operace v Lovětínské rokli

Třemošnice – V sobotu 28. března krátce před 16. hodinou vyjížděli profesionální hasiči ze Seče, dobrovolná jednotka z Třemošnice a posádky zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (posádka randez-vous a posádka rychlé zdravotnické pomoci) k záchraně osoby v Lovětínské rokli v Třemošnici. Na pomoc byl povolán vrtulník letecké záchranné služby.

Po příjezdu složek na místo bylo zjištěno, že se jedná o jednu zraněnou osobu po pádu ze skály v těžce přístupném terénu, naproti Dívčímu kameni. Na místě byla i druhá osoba bez zranění a dvě osoby poskytující pomoc. Jednalo se z největší pravděpodobností o nešťastnou náhodu při sestupu dolů do Lovětínské rokle.

Hasiči a zdravotničtí záchranáři poskytli osobě neodkladnou zdravotnickou pomoc, osobu uložili do vakuové matrace a neustále jí monitorovali. Pilot vrtulníku LZS po příletu k místu události zkontroloval terén, ale přistání přímo u místa události nebylo možné, a proto přistál na nedaleké louce pod horami.

Následně po dohodě s lékařem LZS byl dohodnut postup záchrany tak, že vrtulník dopraví záchranáře v podvěsu na místo a osoba bude následně v podvěsu transportována na nedalekou louku k dalším posádkám záchranné služby, kde bude následně ošetřena. Následně se tomu tak stalo.

Po ošetření vrtulník LZS zraněnou osobu transportoval do nemocnice v Hradci Králové.

Nutno zmínit i velký vliv osob pohybujících se v tuto dobu v Lovětínské rokli, kdy pomohli s určením polohy zraněné osoby a také pomohli s první pomocí. Na místě pomáhal před příjezdem i lékař, toho času na zdravotní procházce, který byl náhodou poblíž.

Zásah trval přibližně hodinu a půl a záchranná akce se vydařila díky profesionální spolupráci zasahujících složek IZS. V poslední době hasiči evidují zvýšený počet výjezdů, a i přes aktuální situaci se daří tyto situace včas a efektivně řešit, toto byl jeden z nich.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník