O víkendu se tábořilo na Lichnici

O víkendu se tábořilo na Lichnici

Podhradí – Na zřícenině hradu Lichnice se od pátku 31. ledna do neděle 2. února tábořilo. Konal se tam již 47. ročník Zimního táboření na hradě Lichnici.

V pátek byl plánovaný příjezd účastníků na místo. V hospůdce U Vydry pak byla registrace a zápis do kroniky.

V sobotu byl pro návštěvníky připraven program. Od 10. hodin přednesla svůj výklad o historii hradu Lichnice kastelánka Ivanka Matyková. Pak se skupina návštěvníků přesunula do hradního sklepení, kde pokračoval odborný výklad a pozorování spících netopýrů s průvodcem Milanem Růžičkou.

Právě ve sklepě bylo možné vidět netopýra velkého, ušatého, dlouhouchého a vrápence malého. Všichni netopýři zimovali ve spárách. Velmi zajímavé bylo, že netopýr se nedokáže zvednou jako ptáci ze země. Nemají čím se na rozdíl od ptáků odrazit. Ke vzlétnutí potřebují určitou pádovou rychlost. Let je pro tyto živočichy velmi náročný. Během letu jejich srdce tluče 800x za minutu. Když visí a hibernují, tak sníží teplotu těla na okolní teplotu a srdce tluče jen 4x za minutu. Ke spánku vyhledávají vlhká místa, aby nestrádali tekutiny v těle. V současné době ve sklepě hradu zimuje na 119 netopýrů.

Program pak pokračoval u hradního muzea s panem Douckem z Geoparku Železných hor, který přednášel o horninách v ukrytých v horách a o tom, jak vznikly. V minulosti se nad obcí Běstvina těžily dvě hlavní rudy florid – je velmi těžký a baryt –  ten se používá na barytové omítky, které jsou v místnostech ke stínění radioaktivního záření. Naleziště v Běstvině je právě jedno z největších u nás a v Evropě.

Odpoledne se pak konal Lichnický pětiboj – veselé soutěžení pro táborníky i pocestné. Odjezd účastníků byl v neděli. Po celou dobu konání akce bylo jarní a téměř bezvětrné počasí, a to se na Lichnici často nevidí.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník