FOTO: Výstup na K2 Krkaňku se stal vánoční tradicí

FOTO: Výstup na K2 Krkaňku se stal vánoční tradicí

Žlebské Chvalovice – Ani v roce 2019 nemohl chybět tradiční výstup na K2 Krkaňku. Tato akce se stala tradicí, a proto se může pyšnit již 5. ročníkem.

Sraz účastníků byl v pondělí 30. prosince v 9:00 hodin na chalupě ve Žlebských Chvalovicích v základním táboře, odkud se pak vyráží. Pohoštění zvaných účastníků nesmí chybět. Nabrání energie snídaní, kafíčkem a vším co k tomu patří. Letos jsem se výstupu účastnil jako takový polo-hasič. Zásahové oblečení, kukla, helma jen boty mi chyběly. Navíc jsem ze zdravotních důvodů nenesl jako ostatní tlakovou lahev, ale batoh s tím nejdůležitějším – s občerstvením. Ostatní nesli dýchací techniku, záchranářské vybavení a vyprošťovací nástroj Hooligan, ale k tomu se ještě dostaneme.

Po připravení nezbytně nutných věcí se vyrazilo směr horský hřeben, a to ve složení: Luboše Sobotky, Džardela Šimona, Matěje Hutly, Kuby Malého. Z jednotky Lipovec Ondra Šmíd a z Ronova nad Doubravou Petr Labuť ml., a já autor.

První zastávka je tradičně u studánky, kde ochutnáváme pramenitou vodu z hor, a je to poslední místo, kde je možné ještě nabrat energii. Potom asi po 300 metrech se stáčíme vpravo, kde přímo vystupujeme krkolomným kopcem až na vrchol. Tam je další zastávka u posezení, které je nad studánkou ve výšce 75 metrů. Tento úsek prověří každého po fyzické stránce. Příliš vysoké stoupání tak lehce odhalí kuřáka, nebo toho, kdo spořádal hodně cukroví přes Vánoce. U posezení následuje pauza a čeká se, až kuřákům dorazí plíce.

Po oddychu ale tentokrát pokračujeme méně náročnější trasou, která je ale delší než ta obvyklá. Během túry jsme se setkávali s navozeným dřívím z lesa. Poněvadž tato akce je zároveň i výcvikem, krom fyzické přípravy, proběhl i výcvik s vyprošťovacím nástrojem Hooligan, konkrétně páčení, zvedání, jištění, lezení a stabilizace. Na závěr této části nám to nedalo a museli jsme se na onom místě vyfotit.

Vrcholem akce je cílový bod, a to vysílač Krkaňka v 567 m. n. Tam jsme si opekli buřtíky, poseděli, popovídali si a načerpali energii na cestu zpět. Ta utekla celkem rychle.

Posledním bodem byla informační tabule u hřiště zpět ve Žlebských Chvalovicích. Ta je symbolem konce expedice. Během výšlapu a chůze jsme se bavili vtipy a historkami ze života a výjezdové činnosti, dále jsme i  „zkontrolovali“ místa ukončených mimořádných událostí, kterých jsme se účastnili. Během cesty jsme se potkávali i s dalšími turisty a vždy si popřáli všeho nej do nového roku a trochu si i pohovořili. Věřím, že tato akce je už tak pevně zarytá, že se už nyní těším na pokračování této kultovní akce K2, která je zároveň společenským setkáním, fyzickou přípravou, odbornou přípravou, a hlavně setkáním hasičů, kolegů a přátel místních výjezdových jednotek požární ochrany.
Text: Zdeněk Sasín ml., Foto: Luboš Sobotka.