FOTO/VIDEO: V Třemošnici došlo k nehodě náklaďáku a osobního vlaku

FOTO/VIDEO: V Třemošnici došlo k nehodě náklaďáku a osobního vlaku

Třemošnice – Ve středu 21. srpna krátce před 20. hodinou došlo ke střetu nákladního auta a osobního vlaku v ulici Pod Vápenkou na železničním přejezdu P3762 v Třemošnici k dopravní železniční nehodě. Jedná se o trať 236 Třemošnice – Čáslav.

Naložené nákladní auto kovovými výrobky o hmotnosti 9 tun nákladu a s celkovou hmotností přibližně 20 tun včas řidič nezastavil, a tím nedal přednost projíždějícímu osobnímu vlaku z Čáslavi. Strojvedoucí ihned na nenadálou situaci zareagoval nejlépe, jak jen šlo, aktivoval nouzovou brzdou a ihned opustil prostor strojvedoucího, čímž zachránil svůj život a zabránil tak dalším větším ztrátám na životě a zdraví cestujících. Vlak poté narazil přední částí do nákladního prostoru nákladního vozidla a následně vykolejil. Díky pohotové reakci strojvedoucího došlo „pouze“ ke dvěma lehkým zraněním a jednomu středně těžkému, a proto mu patří velké dík, škody mohly být výrazně většího rozsahu.

Nehoda byla oznámena na tísňovou linku HZS. Po příjezdu základních složek IZS na místo, byla zraněným poskytnuta předlékařská neodkladná pomoc dobrovolnou jednotkou z Třemošnice a profesionální jednotkou ze Seče. Hasiči pak předali zraněné osoby zdravotníkům a pokračovali s likvidací následků nehody.

Za použití hydraulického vyprošťovacího zařízení nadzvedli polovinu nákladního auta, aby nezatěžovala konstrukci vlaku. Vlak poté byl pár metrů poodtažen za pomocí lana vyprošťovacího automobilu SŽDC, nákladní automobil tak mohl opustit železniční přejezd. Hasiči poté uklidili vysypaný náklad a přejeli vyprošťovacím vozidlem na přejezd, kde hydraulickou rukou a vazáky vrátili vlak zpět na koleje.

Jednotky z místa odjížděly kolem druhé hodiny ranní.

K události vyjížděli profesionální hasiči ze Seče, dobrovolná jednotka z Třemošnice s policisty z místního oddělení, dvě posádky zdravotnické záchranné služby z Čáslavi a Chrudimi, Policie ČR SDN, hasiči HZS SŽDC Havlíčkův Brod. Ti si vyžádali speciální vyprošťovací automobil. Vyšetřovatel z SŽDC Havlíčkův Brod a Drážní inspekce z Prahy.

Na tomto přejezdu se nejedná o první nehodu. K těm došlo 31. října 2010 ke střetu vlaku a auta, kde spolujezdec následkům zranění na místě zemřel, a následně 28. listopadu téhož roku, střet vlaku a nákladního auta. Pokaždé se nehoda stala v odpoledních hodinách.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník