Keltský archeoskanzen v Nasavrkách je dobrý tip na výlet!

Keltský archeoskanzen v Nasavrkách je dobrý tip na výlet!

Nasavrky – Chcete poznat kus naší historie a pokochat se krásnou přírodou? Pak navštivte keltský archeoskanzen v Nasavrkách! Uvidíte jediný skanzenem svého druhu ve střední Evropě, který věrně zachycuje podobu keltského sídla z mladší doby železné.

Území města Nasavrky a jeho blízké okolí, jež pamatuje keltské osídlení, bylo nazváno Země Keltů. Centrem se stal skanzen, jehož vznik byl inspirován keltským oppidem – pravěkým městem, jehož pozůstatky byly nalezeny v sousední obci České Lhotice. Probíhá zde naučná stezka, na níž naleznete také expozici „Po stopách Keltů“ na místním zámku nebo rozhlednu Boiku.

Zemi Keltů vytvořil spolek Boii ve spolupráci s archeology, odborníky, ale hlavně dobrovolníky. Cílem je seznámit návštěvníky s našimi kořeny, tradicemi, řemesly a dovednostmi předků.

Komplex více než třiceti staveb tvoří šest dvorců rekonstruované keltské vesnice z 2.–1. století před naším letopočtem. Další stavby budou v nejbližších letech ve skanzenu ještě vznikat. Vstup do hradiště je opatřen obranným valem s klešťovitou branou. Pořádají se tu oslavy keltských svátků, především letního festivalu Lughnasad a vzdělávací programy experimentální archeologie.

Nasavrky a jeho blízké okolí, tvořené nádhernou přírodou Železných hor, je ideálním místem odpočinku a poznávání naší vzdálené historie. Na propagaci tohoto kouzelného místa je třeba poděkovat novodobým Keltům, tedy dobrovolníkům ze spolku Boii. A mimochodem, víte, že většině z nás koluje v žilách alespoň trošička keltské krve?

Vladimír Havlíček