FOTO: Dopravu komplikoval sníh

FOTO: Dopravu komplikoval sníh

Chrudimsko/Železnohorsko – Již druhým dnem komplikuje sníh dopravu v okrese Chrudim, zejména potom v oblasti Železných hor.

Nejproblémovější oblastí jsou silnice přes hory a to: silnice 34313 vedoucí od Prachovic směr Vápenný Podol, kde je od 9. ledna hlášena ledovka a na místě stojí odstavená nákladní auta. Podobná situace je i z druhého směru od Vápenného Podolu. Stupeň sjízdnosti III. se druhým dnem nezměnil. Některé úseky jsou pokryty vrstvou sněhu.

Další vyhlášenou lokalitou je silnice 37 vedoucí od Ždírce nad Doubravou, přes Trhovou Kamenici a nejvýše položenou lokalitu Nasavrky a dále směr Chrudim. Podobná situace je i kolem Hlinska, kde včera několik jednotek profesionálních hasičů a dobrovolných zasahovalo u technický pomocí jako odtažení vozidla, zapadlý autobus, odstranění spadlého stromu a dalších událostí.

Ve středu 9. ledna zasahovali hasiči u několika mimořádných událostí na Třemošnicku. Nejdříve jednotka HZS Seč a Policie ČR Třemošnice zasahovala u dopravní nehody osobního auta do mostu v obci Pařížov. Následně pak HZS Seč zasahovala u technické pomoci – spadlý strom, zapadlé auto v Ústupkách a další události.

Silnice mezi Starým Dvorem a Prachovicemi byla po celý den špatně sjízdná. Na místě uvízlo několik nákladních aut. V obci Horní Bezděkov se v křižovatce vzpříčil před celou šířku vozovky, a tak byl úsek po dobu vyproštění uzavřen.

Kamion v Horní Bezděkově.

Krátce po 16. hodině byl vyhlášen poplach i dobrovolné jednotce v Třemošnici, a to k technické pomoci – vytažení zapadlého osobního auta a částečně nákladního auta na silnici 337 nad Třemošnicí. Na místě se situace komplikovala a vznikla i další událost, kdy přes výzvu hasičů řidič kamionu neuposlechl upozornění před nesjízdností a ihned museli hasiči zasahovat znovu o kus dál na stejném úseku. Kamion, který pokračoval dále v jízdě zablokoval komunikaci nad Třemošnicí při vjezdu do lesního úseku u vodojemu. Bohužel kamion neměl požadované a vhodné pneumatiky a celou věc proto musela řešit PČR. Hasiči kvůli vyprošťování kamionu, museli omezit a následně i zastavit dopravu v úseku, kdy se čekalo se na příjezd vozidla SÚS s posypem. Hasiči poté za použití silného řetězu tak několika tunový plně naložený kamion z prudké zatáčky vyprostili.

V tomto regionu vyjížděli krátce po 19. hodině dobrovolní hasiči ze Žďárce u Seče a to k technické pomoci – odstranění stromu.

Po 21. hodině se rozezněla siréna v obci Běstvina. Místní jednotka hasičů vyjížděla k technické pomoci – vytažení zapadlého osobního auta na křižovatce v obci.

Zapadlé auto v obci Běstvina.

O pár minut později měli výjezd profesionální hasiči ze Seče a dobrovolná jednotka a policisté z Třemošnice k dopravní nehodě osobního auta mimo komunikaci v obci Závratec. Jednotka provedla zabezpečení vozidla. Na místo dorazila odtahová služba. Tím byla práce hasičů na místě ukončena.

Poděkování:

Touto cestou bych rád poděkoval všem hasičům, kteří v těchto podmínkách musí zasahovat a pomáhat. Máte můj velký obdiv. Děkujeme, že vás máme.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník