FOTO/VIDEO: V Ronově nad Doubravou hořelo, jenom jako

FOTO/VIDEO: V Ronově nad Doubravou hořelo, jenom jako

Ronov nad Doubravou – Ve čtvrtek 1. listopadu krátce po 17. hodině byl na Krajské operační a informační středisko hasičů Pardubického kraje nahlášen požár průmyslové haly společnosti Kovolis Hedvikov a.s. v Ronově nad Doubravou. Podle oznámení se jednalo o požár ve třetím podlaží se zaměstnanci uvnitř, který signalizoval hlásič EPS. Takový byl námět taktického cvičení hasičů.

Krátce po vytěžení informací od oznamovatele požáru byl vyhlášen požární poplach profesionálním hasičům v Seči a dobrovolným jednotkám z Třemošnice, Ronova nad Doubravou a Lipovce.

Jako první na místo dorazila místní jednotka z Ronova, jelikož to měla nejblíže k události. Hasiči ihned začali v dýchací technice s průzkumem objektu a vytvoření dopravního vedení vody. To už ale k místu požáru přijížděly jednotky Třemošnice, Lipovec a HZS Seč, kteří to měli nejdále.

Směnový mistr nechal evakuovat halu podle požárního plánu, ale zjistil, že mu chybí čtyři zaměstnanci. Hasiči se tedy rozdělili do průzkumných skupin a hledali zbývající osoby. Dvě osoby byly nalezeny ve druhém podlaží a za pomocí vyváděcích masek je hasiči odvedli bezpečně pryč. Horší scénář se odehrál v půdním prostoru haly, kde byla zraněná žena v bezvědomí. Za pomocí zdravotníka a dalších hasičů byla žena přemístěna na transportní desku, byl ji připojen vzduch a byla transportována mimo požár a objekt.

Mezitím další členi hasičů zajištovaly dodávky vody do cisteren a vytvořili čerpací stanoviště z blízkého náhonu.

Přibližně po hodině zásahu bylo místo požáru předáno a začalo uklízení použitých věcných požárních prostředků.

Pak se konalo závěrečné vyhodnocení zásahu. Celý zásah pečlivě sledoval a vyhodnotil velitel stanice Seč ppor. Bohuslav Šulc. Ten hasiče upozornil na drobné nedostatky, a na co si dát pozor, protože každá hala a zásah má své specifické parametry. „Ještě bych jen upozornil na to, že je dobré se zeptat mistra nebo zaměstnanců, zdali jsou v objektu nějaké hořlaviny, oleje apod.“ dodal velitel před nastoupenými jednotkami.

Po celkovém ukončení zásahu ještě velitel ze stanice Seč předvedl nové postupy a techniku ´´D´´ proudů. Každý měl možnost si vyzkoušet práci s tímto typem hadice.

Před 20. hodinou se jednotky začaly vracet zpět na své základy s novými poznatky a zkušenostmi. Právě tuto halu v červnu 2013 požár pohltil, kdy byl v plamenech celý půdní prostor, a zbortily se štítové stěny. Škoda požáru byla vyčíslena na 50 milionů korun.

Za jednotku Třemošnice velel velitel družstva Michal Komárek (21). Jak bys krátce zhodnotil dnešní taktické cvičení?
„Dnešní taktické cvičení bych zhodnotil jako velmi dobrou zkušenost. Na starosti jsem měl 12 osob a z toho 6 osob v dýchací technice uvnitř objektu. Jsem rád, že jsem si mohl vyzkoušet velet na takovém zásahu a můžu říci, že je opravdu pořád co zlepšovat.“ vysvětluje Michal.

Poděkování

Tímto bych rád poděkoval společnosti Kovolis Hedvikov a.s., veliteli stanice Seč ppor. Bohuslavu Šulcovi za možnost dokumentování taktického cvičení.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník