Protiokupační nápis v čáslavské Jeníkovské ulici přežil 50 let!

Protiokupační nápis v čáslavské Jeníkovské ulici přežil 50 let!

Čáslav – 50 roků od invaze „bratrských“ armád do naší vlasti existuje v Čáslavi nápis, který vyjadřuje názor Čáslaváků na okupaci!

Je vůbec možné, aby vápenný nápis, vytvořený ve strachu a spěchu přežil kartáče „normalizátorů“ a klimatické podmínky posledních 50 let? Je tomu tak. Na nápis nás upozornil pan Pavel Dočekal. Nechme mluvit Pavla Dočekala: „Je to neuvěřitelné, ale u Kauflandu se dochoval jeden nápis, jen je dnes opět zakryt. Je to taková betonová zeď vlevo od Kauflandu, nyní na ní jsou bilboardy a je vidět jen jedno písmeno. Další písmena jsou za bilboardy dodnes čitelná.“ A dále dodává: „V roce 1968 to byl na příjezdové cestě první čáslavský dům, takže názor čáslavských občanů byl jasný hned při vjezdu do města. Na nápis mě upozornil můj táta.“ 

Dnes, kdy už máme jiné problémy, kdy si svobody mnohdy ani nevážíme, nám může připomenutí jednoho písmena či nápisu připadat zbytečné. Ale není tomu tak. To jedno písmeno, ten jeden nápis, který přežil 50 roků na betonové zdi, je symbolem. A mementem. Na jedné straně ukazuje na zradu a zbabělost jedněch, na druhé na hrdinství jiných.

Až půjdeme Jeníkovskou ulicí, podívejme se na to jedno písmeno, které je vidět mezi bilboardy, je to symbolický pomník stovek mrtvých a raněných Čechů a Slováku ze srpna 1968.

Vladimír Havlíček