Výročí narození Tatiany Moravec Gard si připomněli v Čáslavi

Výročí narození Tatiany Moravec Gard si připomněli v Čáslavi

Čáslav – Výročí narození paní Tatiany Moravec Gard si 20. července připomněli také v Čáslavi. Byla mladší dcerou čáslavského rodáka František Moravce, autora plánu atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Tatiana Kristina Růžena Moravcová (provdaná Gard) se narodila 20. července 1922 v Plzni do rodiny generála Františka Moravce, přednosty vojenské zpravodajské služby v předválečném Československu. Se sestrou studovaly na gymnáziu v Praze, ale odmaturovat už nestačily. Po okupaci země nacisty byla rodina nucena emigrovat do Anglie. Po válce se Moravcovi vrátili do Československa. Tatiana Moravec Gard pracovala na ministerstvu zahraničních věcí v Praze a Londýně. Po únoru 1948 museli její rodiče emigrovat znovu, tentokrát do USA, kam se za nimi z Londýna přestěhovala. Zemřela v prosinci 2016.

Tatiana a sestra Hana prožily krásné dětství v Nové Huti u Plzně, kde měla rodina dvě letní vily, kam jezdily na prázdniny. „Dědeček měl hezkou vilu a zahradu v Plzni, kde měl hodně ovocných stromů, a já si pamatuji, že jsme se sestrou trhaly ovoce a dědeček nám říkal: Netrhejte to, ty ještě nejsou úplně zralý! No tak sestra a já jsme se rozhodly, že je nebudeme trhat, a snědly jsme je přímo ze stromu a nechaly jsme jen šťopky viset,“ zavzpomínala před lety na příhodu z prázdnin.

Anita Moravec Gard je dcerou paní Tatiany a jezdí do Česka udržovat odkaz svého dědečka. V letošním roce byla v Přerově pokřtít knihu Jaroslava Skopala o Františku Moravcovi. Knihu pokřtila vodou z Jacksonville z USA. Při předloňské návštěvě Čáslavi se spolu s dcerou Alicií Frances Carter poklonily památce obětem protinacistické operace Percentage u pomníku v Koudelově.

Vzpomínku na paní Tatianu Moravec Gard ukončíme jejím optimistickým krédem, které znělo: Jít dál, ať se stane cokoli!“

Vladimír Havlíček, foto Paměť národa + autor

Anglie, 1941. Výstava prospěla Červenému kříži. Zleva: Hana Moravcová, Tana Tichy, Tatiana Moravcová.
1938, Francie. Zleva Hana Moravcová, kamarádka, Tatiana a Vlasta Moravcova. František Moravec se obával německé invaze a proto je poslal do Francie.
1953, Washington, D.C., svatba Tatiany Moravcové a Richarda A. Garda
Asi 1936 výlet na Šumavu, zleva František Moravec, Tatiana, medvěd, manžel babiččiny sestry pan Formánek, Hana, Libuše Formánková a její dva synové Pavel a Vilém
Hong Kong, zcela vpravo Tatiana M. Gard a Richard Gard, Americký klub, přivítání na plese mladých
Vlasta a Tatiana Moravcovi, Hana a Bill Disherovi. Addington house, Anglie 1942
Zima 1938 v Praze na nábřeží. Zleva Hana, Vlasta a Tatiana Moravcovy. Jejich německý ovčák Ferdinand (Feri) dostával maso a rýži.
Manželé Moravcovi s dcerami Hanou a Tatianou
1922, park v Plzni, Vlasta a František Moravcovi s dcerou Tatianou
Zdeňka Středová (sestra F.M.), Tatiana Moravec Gard, Vlasta Moravcová, Václav Moravec.
Červenec 1957, Tatiana Moravec Gard s dcerou Anitou (nar. 26.6.1957), Tokio, Japonsko
1949, Tatiana Moravec Gard, Washington, D.C., USA
Tatiana Moravec Gard přijímá Kříž obrany státu pro generála Moravce in memoriam, Chicago, Česká restaurace Klas, květen 2012
Anita Moravec Gard při křtu knihy Jaroslava Skopala v Přerově, 2018
Anita Moravec Gard a její dcera Alicia Frances Carter při návštěvě Čáslavi, 2017
Anita Moravec Gard, praneteř Marta Šenkapounová, pravnučka Alicia Frances Carter, rodinná přítelkyně Eliška Tomsová a Václav Moravec, Čáslav 2017
Anita Moravec Gard, publicista Vladimír Havlíček, Alicia Frances Carter, Čáslav 2017