Také na Čáslavsku „výletoval“ klokan, byl úspěšně odchycen.

Také na Čáslavsku „výletoval“ klokan, byl úspěšně odchycen.

Čáslav/Hradec Králové – V okolí Hradce Králové se potuluje klokan. Strážníci městské policie se ho neúspěšně pokoušejí odchytit už čtvrtým dnem. Zatím nepomohl ani zásah střelou s uspávacím sérem. Zvíře nejenže neusnulo, ale podle svědků se naopak zdálo být ještě čilejší. Tak to je dnešní zpráva viz https://www.novinky.cz/krimi/474798-v-okoli-hradce-pobiha-klokan-po-uspavaci-strele-je-jeste-cilejsi-a-unika.html

Podobný případ se stal v předloňském roce na Čáslavsku. Připomeňme si tuto raritu v reportáži, v které jsme o spatření zvířete informovali. Následný článek již informoval o úspěšném odchytu „výletujícího“ klokánka.

Čáslav – Na Čáslavsku běhá klokan! Tak to je nejnovější zpráva, která se šíří v obcích kolem Čáslavi.

Je to vtip a nebo další z tzv. městských legend? Ani jedno, ani druhé. Je to totiž pravda pravdoucí. Svědectví o tom poskytl pan Jaroslav Břinčil, kterému se podařilo vačnatce vyfotit mezi obcemi Březí a Štrampouch. Neuvěřitelnou příhodu popisuje: „Klokana jsem potkal cestou do práce asi v 5:20 ráno. Vypadal naprosto v pořádku a nejspíš je zvyklej i na lidi, protože po zastavení šel k autu.“ A jak setkání pokračovalo? „Jelikož jsem pospíchal do práce, tak jsem zatroubil, klokan uskočil do škarpy a já pokračoval v cestě,“ dodává pohotový fotograf.

A komu klokan patří? Tak i to už víme. Jmenuje se Jack a utekl majiteli z obce Schořov. A Jackovi budeme držet palce, aby se z výletu vrátil živ a zdráv.

Čáslav – Čáslavský klokan byl chycen! To není apríl, svátek všech vtipálků a šprýmařů, vždyť je srpen a hlavně, je to holá pravda. Jde totiž o klokana rudokrkého ze Schořova, který se na jeden týden stal „mediální hvězdou“.

Na začátku bylo podezření, že ve vesnicích kolem Čáslavi běhá klokan. Že nejde o tzv. městskou legendu a nebo vtip, potvrdil pan Jaroslav Břinčil, kterému se podařilo vačnatce vyfotit mezi obcemi Březí a Štrampouch. Pohotový fotograf příhodu popsal: „Klokana jsem potkal cestou do práce asi v 5:20 ráno. Vypadal naprosto v pořádku, nejspíš je zvyklej na lidi, protože po zastavení šel k autu.“ A dále dodal: „Jelikož jsem pospíchal do práce, tak jsem zatroubil, klokan uskočil do škarpy a já pokračoval v cestě.“ A po této zprávě nastal hon. Vlastně dva hony. Tím prvním byl hon na klokana, nejen proto, že majitel vypsal vysokou odměnu, ale především proto, že lidé s klokanem soucítili a chtěli mu pomoci. A tím druhým byl mediální hon na fotografa Jaroslava Břinčila. Byl obviňován, že klokana nechytil a raději jel do práce a podobně. Zastal se ho dokonce majitel klokana, který potvrdil, že vačnatce je problém chytit na dvoře, natož v přírodě. Satisfakcí pro pana Břinčila je skutečnost, že informaci rozšířil a přispěl tak k jeho odchytu.

A jak došlo k vlastnímu odchytu „útěkáře“ Jacka? Byl odchycen, když se objevil v obci Chlum. Klokan rudokrký je stejně jako všichni klokani býložravec a živí se travinami, bylinami a samozřejmě nepohrdne ani zeleninou. A to se mu stalo osudným. Vlastně to bylo jeho štěstí. Na tyto pochoutky se „vloupal“ do jedné z místních zahrad a díky své „mediální slávě“ byl poznán a chycen do sítě z fotbalové branky. Klokan Jack, krásné a přátelské zvíře, se tak vrátil z výletu ke šťastnému majiteli do Schořova.

Vladimír Havlíček, foto Jaroslav Břinčil