Zdeněk Horák z Čáslavi se umístil v běhu pro Paměť národa

Zdeněk Horák z Čáslavi se umístil v běhu pro Paměť národa

Čáslav/Kolín/Hradec Králové – Čáslavák Zdeněk Horák se umístil v běhu pro Paměť národa. Čáslavský rodák, žijící momentálně v Kolíně, se při běhu v Hradci Králové umístil na krásném třetím místě.

Cílem akce „Běžíme pro Paměť národa“ je připomínat osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu či gulagů, disidentů, lidí, kteří prošli strašným obdobím padesátých let, všech bojovníků za svobodu. Výtěžek z této akce umožní natočit a uchovat další stovky jejich příběhů. Jsou sbírány vzpomínky ale i těch, kteří spolupracovali s totalitními režimy. Cílem je poznávání a zachování naší minulosti pro budoucí generace. Celkem již namluvilo svůj příběh na kameru přes sedm tisíc osobností tohoto národa.

Letošní běh se konal 9. června kromě Prahy také v Plzni, Olomouci, Hradci Králové a Třebíči. Formou startovného tak účastníci běhu podpořili neziskovou organizaci Post Bellum a její projekt Paměť národa.

A jak běh pro Paměť národa okomentoval Zdeněk Horák? „Jsem rád, že jsem pomohl dobré věci.“ Skromnost ale není na místě. Podle prvních sčítání vynesl „Běh pro Paměť národa“ formou startovného přibližně půl milionu korun. Je to zásluha 1600 lidí a jedním z nich je Zdeněk Horák z Čáslavi.

Vladimír Havlíček, foto Paměť národa