FOTO: Výstava obrazů a fotografií v Moravanech u Ronova nad Doubravou

FOTO: Výstava obrazů a fotografií v Moravanech u Ronova nad Doubravou

Moravany u Ronova nad Doubravou  – V Moravanech u Ronova nad Doubravou se v sobotu 7. srpna uskutečnila vernisáž v Galerii Ve staré zahradě. Pořádali ji Hana Šefrová, Nikola Kučerová a Stanislav Bačkora.

Hned u vstupu návštěvník věděl, že jde správně. Vítala ho židle s obrazem a kouzelný vstup do zahrady. Výstava se konala v zámecké zahradě. Obrazy byly zavěšeny na dřevěných kůlničkách a poté na kamenné zdi. Bylo kouzelné procházet čerstvě poseknou zahradou. Vůně posekané trávy a stín vrhající ovocné stromy návštěvníka provázel po celou dobu výstavy. V ovocném sadu byly zavěšeny a vystavovány obrazy Stanislava Bačkory.

Z jaké iniciativy vznikla tato výstava? „Ten nápad vznikl tak, že mě připadá, že ta zahrada je krásná. Největší její hodnota je v její kráse. Jsou tam staré stromy. Já delší dobu maluju, tak mě napadlo, že si pohraju a vystavím si ty obrázky, které jsem chtěla ukázat i sousedům, se kterými se moc neznám, protože jsem tady bokem. Tím jsem si pozvala i obyvatelé Moravan, že sem chodili, a se spousty se teď z nám a stýkáme se a je to moc příjemné. Loni se výstava konala poprvé. Chtěli bychom takovou tradici, aby výstavy byly vždy první v sobotu v srpnu. Postupně, jak jsem se poznávala s lidmi, tak jsem zjistila, kolik lidí tady tvoří ať už maluje nebo fotí. Například sousedka přes rybník maluje, Standa fotí fotky tak si je mohl vystavit. Teď se mi přihlásila další paní, a tak nás bude zase o něco víc.“ vysvětluje s úsměvem Hana Šefrová.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník