FOTO: V Kněžicích se konala akce Ukliďme Česko

FOTO: V Kněžicích se konala akce Ukliďme Česko

Kněžice – V sobotu 27. března se v obci Kněžice a okolí konala akce Ukliďme Česko. Tato akce je pořádána v celé republice.

Již v pátek se děti ze základní školy v Ronově nad Doubravou této akce zúčastnily a uklidily tak úsek v oblasti silnice vedoucí z Ronova nad Doubravou do Kněžic. Celkem se povedlo naplnit šest pytlů odpadky.

V sobotu dobrovolníci uklízeli v okolí silnic směr Moravany, Zvěstovice, Mladotice a ke kostelu sv. Martina.

Už za značkou označující konec obce účastníci začali postupně nacházet volně vyhozené odpadky, a to nejčastěji v příkopech podél silnic, ale sem tam i v přilehlých polích. To, co bylo nalezeno, bylo až neuvěřitelné. Nejčastějšími nálezy byly plastové obaly a PET lahve, kanystry, zbytky koberců či skleněné lahve. Avšak našla se i keramická umyvadla, kočárky, brusle, hodiny, velké sjeté pneumatiky včetně disků, velké plastové lehátko, plechovky s nebezpečným odpadem, akvárium, a dokonce i stará televizní obrazovka. Během sběru byla objevena i místa, která by se dala nazvat černými skládkami.

Sesbírané odpady se ukládaly k silnicím, které pak dobrovolní hasiči z Kněžic odvezli na sběrné místo.

Závěrem proběhlo přetřídění sesbíraného odpadu do velkoobjemových kontejnerů a bylo zjištěno, že dobrovolníci naplnili celkem 60 pytlů odpadu.

Pro obec Kněžice to byla první akce toho druhu, a bylo přislíbeno, že v těchto akcích se bude pokračovat.

Velké poděkování patří všem dobrovolníkům, kterým není lhostejné v jakém prostředí žijí, a pomohli tak přírodě od odpadu způsobeným člověkem.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník