FOTO: Hasiči cvičili v Ronově nad Doubravou

FOTO: Hasiči cvičili v Ronově nad Doubravou

Ronov nad Doubravou – Ve středu 16. října vyjížděli profesionální hasiči ze Seče, Chrudimi a dobrovolná jednotka z Ronova nad Doubravou k úniku nebezpečných látek do řeky Doubravy u Junáku. Naštěstí se jednalo o taktické cvičení a nehrozilo tak vážné nebezpečí.

Jako první na místo dorazila místní jednotka hasičů. Ta hned začala se stavbou nafukovací norné stěny. O pár minut později přijeli hasiči ze Seče. Jednotka z Chrudimi přijela se speciálním zásahovým vozem určeného pro likvidaci nebezpečných látek s nutností dekontaminace a zamezení dalšího úniku.

Hasiči velmi pečlivě stavěli dvě norné stěny za pomocí stlačeného vzduchu v tlakových lahvích. Byli oblečeni v suchých oblecích do vody.

Stavění nebylo jednoduché, každé místo v řece má svůj specifický tok. Poté za pomocí elektrocentrály, čerpadla a hadic provedli zkušební odčerpání do nádob určené pro kontaminovanou vodu. Tím bylo taktické cvičení ukončeno.

Jednotky se přesunuly k místní hasičské zbrojnici. Tam se hasiči seznámili s vybavením speciálního vozu s přívěsem a vyměnili si zkušenosti. Uvnitř zbrojnice se pak konalo krátké vyhodnocení cvičení a následný odjezd na své domovské základny.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník