Povinné čipování psů od roku 2020

Povinné čipování psů od roku 2020

Česká republika – Vláda rozhodla na základně novely veterinárního zákona č. 302/2017 sb. v účinnosti povinnost označkovat psy na území České republiky mikročipem. Vládní nařízení reaguje na rozrůstající se případy týrání zvířat v nelegálních množírnách v často otřených podmínkách.

Všichni majitelé psů budou muset nechat svého mazlíčka označit při očkování proti vzteklině. Bez čipu nebude tak očkování platné.

Štěňata dostanou čip mezi třetím a šestým měsícem. U starších psů se čip vpíchne při pravidelném očkování. Vyjímku ale mají psi, kteří byli tetováni před 3.7.2011 a tetovali se čitelně. Psi, kteří byli tetováno později musí už čip mít.

Zákon sice neukládá povinnost zapsat psa do registru čipovaných zvířat. To vyjde v přepočtu na 200-400 Kč. Cena se odvíjí podle jeho typu. Registrů je u nás několik. Ty provozují soukromé firmy. Jednotný registr zatím ale ministerstvo nepřipravuje.

Proč se povinnost čipování psů zavádí?

Zavedení čipování psů na území ČR by mělo být přínosem zejména v oblastech jako jsou zjišťování identity psa v případě potřeby kontrolních orgánů, a to Státní veterinární správy, Policie ČR, Celní správy a obce. Díky čipu bude možné prokázat vlastnictví psa, což je velmi důležité v případě odcizení nebo ztracen psa. Zvýší se tak naděje, že se pes vrátí ke svému majiteli.

Jak čipování psů vnímají jejich majitelé

V minulém týdnu proběhla na sociální síti Facebook anketa, jaký názor na čipování psů mají majitelé. V komentářích se také objevilo, že i někteří veterináři přesně neví, jak staré psi musí a nemusí čipovat.

Na anketu odpovědělo na 287 respondentů, kde 155 hlasovalo pro čipování psů a 132 zvolilo odpověď, že čipování psů nemají v plánu.

Níže jsme vám vybraly některé komentáře z ankety:

Paní M.Š. napsala: Samotný čip nic nezmění. Chybí tam povinnost registrace čipu, kterou by měl provádět ideálně veterinární lékař, který psa načipuje, aby se tomu majitel psa nemohl z jakéhokoliv důvodu vyhnout. A nebo nechat registraci čipu dále na majiteli psa, ale při dalším očkování by veterinář musel ověřit registraci, a pokud nebude čip zaregistrovaný, zaregistrují psa sami s tím, že si majitel uhradí práci veta s tím spojenou….

Paní H.V. napsala: Nechápu, proč bych měla čipovat našeho 12ti letýho a 8letýho, kteří jsou jen doma nebo na dvoře🤔🙁.

V. N. napsala: Je to postavené na hlavu, mám psí kamarádku a je jí patnáct a půl, je doma nikam nedojde, má zdravotní problémy. U mladšího psa bych to přivítala ale v mém případě to postrádá smysl.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník