Čáslaváci si vysadili sakurový háj v areálu generála Eliáše

Čáslaváci si vysadili sakurový háj v areálu generála Eliáše

Čáslav – Nový sakurový sad byl vysazen v čáslavském areálu generála Eiláše. Kromě příjemného „japonského koutku“ byl založen projekt spolupráce města s občany. Město se postaralo o nákup stromků, které občané společně vysadili ve veřejném prostoru,“ uvedl tiskový mluvčí čáslavské radnice Filip Velímský.

„Podařilo se získat prostředky na revitalizaci zeleně ve čtrnácti lokalitách města. Revitalizaci zeleně se chceme věnovat dlouhodobě a chceme do ní zapojit občany města,“ popsal plány radnice starosta Vlastislav Málek.

A právě první akcí tohoto typu, jakýsi „zkušební balónek“, byla výsadba téměř čtyřiceti sakur v areálu generála Eiláše, kde byla v minulých měsících zbourána bývalá vojenská ubytovna. „Od výsadby stromů s pomocí občanů nad rámec plánované výsadby si slibujeme sounáležitost a propojení občanů. Jejich zájem mě osobně potěšil a v projektu budeme dále pokračovat,“ vyhodnotil sázení sakur místostarosta Martin Horský.

Volba sakur pro tuto lokalitu nebyla náhodná. Přímo na tomto pozemku totiž stojí dvě vzrostlé sakury a o kousek dále, před pobočkou budovy Městského úřadu, je vysazena sakurová alej. Dendrolog nedoporučil výsadbu jehličnanů z důvodu přemnožení kůrovce.

Sakura ozdobná (Prunus serrulata) je japonská okrasná třešeň a je známá jako jeden ze symbolů Japonska. Tento japonský národní strom, který už ani nevnímáme jako dovezený druh, u nás nazýváme třešeň japonská, višeň pilovitá, slivoň pilovitá, třešeň okrasná nebo prostě třešeň sakura. Sakury patří do čeledi růžovitých, větvičky s květními pupeny můžeme rychlit jako „barborky“. A nebo „sakurky“?  

Výsadba sakurového sadu či háje občany města byla úspěšná. Podpořila, a to nejen u dětí, vztah k zeleni a k místu bydliště. A až sakury během několika roků vyrostou, vznikne tak jakási oblast klidu, kde se budeme moci zastavit, odpočinout si a zklidnit mysl.

Vladimír Havlíček