FOTO/VIDEO: K požáru lesa znovu vyjížděli hasiči

FOTO/VIDEO: K požáru lesa znovu vyjížděli hasiči

Žlebské Chvalovice/Zbyslavec – V Železných horách u obce Zbyslavec znovu hořelo. Na tom samém místě již zasahovali hasiči v neděli 31. března a bohužel i dnes znovu.

Požár byl na linku 150 oznámen před pátou hodinou ranní. Na místo ze svých základen vyjížděli profesionální hasiči ze Seče a dobrovolné jednotky z Třemošnice, Ronova nad Doubravou.

Po příjezdu bylo zjištěno, že hoří větší plocha, a tak byly povolány velitelem zásahu další posilové dobrovolné jednotky ze Seče a Lipovce. Odhadem mohlo jít o plochu 300×250 metrů.

V místě požáru byl silný vítr a oheň rychle postupoval. Bylo nasazeno několik hasebních proudů C a D a hasiči museli zasahovat i v dýchací technice proti frontě požáru, aby zabránili rozšíření požáru a uchránili vedlejší les. Během zásahu voda rychle docházela, a tak byla zřízena dálková doprava vody, kdy čtyři cisterny jezdily k Lovětínskému rybníku pro vodu a tři cisterny dávaly vodu zasahujícím hasičům.

Likvidace požáru s plným nasazením trvala přibližně tři hodiny. Na místo přijel také vyšetřovatel požáru. Vznik požáru lesa je nyní v šetření.

Text, foto, video: Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník