Zbyslavská mozaika u Čáslavi je raritou evropského významu!

Zbyslavská mozaika u Čáslavi je raritou evropského významu!

Zbyslav – Nedaleko Čáslavi se nachází přírodní útvar, který může připomínat „štěrk zalitý v betonu“. Je to však velký omyl, jedná se totiž o tzv. Zbyslavskou mozaiku, výsledek činnosti křídového moře, raritu, na kterou se jezdí dívat odborníci ze zahraničí.

Zbyslavská mozaika je přírodní památka na ploše 3-4 metrů čtverečních, nacházející se ve vesnici Zbyslav. Lokalita je chráněna a nachází se na okraji obce ve směru od Bílého Podolí, první odbočka vlevo. Jedná se o přírodní mozaiku, která je tvořena vápníkovými slepenci na příbojem ohlazených rulových skalách.

Ve vápnitém tmelu mezi jednotlivými valounky se nachází celá řada zkamenělých živočichů – ústřice, ježovky, mlži, houby a další, jako doklad života před více než 65 milióny lety. Tato transgresní plocha křídy představuje neobvyklou ukázku mořské abraze v křídovém slepenci s pozůstatky příbojové fauny.

Svou plochou a vrstvou pouze několika centimetrů se jedná o jedno z nejmenších chráněných území na světě. Lokalita je ohrožena zarůstáním mechem a dalšími erozními vlivy. Je paradoxem, že o existenci Zbyslavské mozaiky, o které se zmiňují geologická a paleontologická skripta u nás i v zahraničí, mnohdy nevědí ani místní obyvatelé.

Při prohlídce této rarity evropského významu dbejme na její ochranu, aby byla zachována i pro příští generace. Ochrana přírody je veřejným zájmem a tedy i zájmem každého z nás.

Vladimír Havlíček