V Čáslavi se rozloučili s rodákem Milošem Formanem

V Čáslavi se rozloučili s rodákem Milošem Formanem

Čáslav – Na smutnou zprávu, že 13. dubna zemřel ve svých 86 letech snad nejznámější čáslavský rodák, filmový režisér Miloš Forman, zareagovali čáslavští okamžitě. Do vestibulu kina, pojmenovaném po režisérovi, umístilo vedení města kondolenční knihu, do které chodili lidé vyjadřovat soustrast. Na budovu čáslavského divadla byla vyvěšena černá vlajka. Hlavní akcí bylo vzpomínkové setkání v pátek 20. dubna v čáslavském kině.

Vzpomínkové setkání pamětníků, přátel a obdivovatelů Miloše Formana a jeho díla zahájila ředitelka čáslavského Dusíkova divadla  Eva Albrechtová. Poté promluvil čáslavský starosta Jaromír Strnad. Na svého příbuzného zavzpomínala také Formanova neteř Blahoslava Procházková.

Nejen příbuzní zavzpomínali na návštěvu slavného režiséra v roce 2008. Byla to poslední návštěva Miloše Formana v Čáslavi, při příležitosti přejmenování ulice Josefa Spudila na Formanovu, po tatínkovi režiséra. A právě promítáním dokumentu z dílny TV Čáslav z této akce bylo završeno rozloučení s čáslavským rodákem. Závěrem poděkoval za čáslavskou rodinu všem přítomným Jan Procházka.

Miloš Forman se narodil 18. února 1932 v Čáslavi jako Jan Tomáš Forman. Matka Anna Formanová, rozená Švábová a otec Rudolf Forman za okupace zahynuli v koncentračních táborech Auschwitz-Birkenau a Buchenwald. Po válce zjistil, že jeho pravým otcem byl architekt židovského původu Otto Kohn. Vyrůstal u příbuzných a v poděbradské internátní škole, kde jeho spolužákem byl mj. Václav Havel. Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Jako režisér debutoval povídkami Kdyby ty muziky nebyly a reportáží z předstíraného konkursu zpěvaček do divadla Semafor Konkurs. Prvním celovečerním filmem byl Černý Petr, natočený v Kolíně. Poté natočil ve Zruči nad Sázavou Lásky jedné plavovlásky a poslední film natočený před odchodem do emigrace byl Hoří, má panenko. V USA natočil řadu úspěšných filmů, připomeňme Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Ragtime, Amadeus, Valmont, Lid versus Larry Flynt a další. Forman žil ve své usedlosti v Connecticutu s třetí manželkou Martinou Zbořilovou.

V roce 2005 byl Miloš Forman zvolen v internetové anketě „Největším Čáslavanem“. Oscarový režisér v děkovném dopisu čáslavskému starostovi napsal: „A upřímně vím, že ať žiju kdekoli, Čáslav pro mne vždy byla a je domovem.“

Vladimír Havlíček