„Keltský telegraf Čáslav 2018“ na mysteriózním Hrádku

„Keltský telegraf Čáslav 2018“ na mysteriózním Hrádku

Čáslav – Akce „Keltský telegraf Čáslav 2018“ proběhla úspěšně v sobotu 24. března na čáslavském Hrádku. Cílem bubnování a pálení ohně je následné vizuální spojení se stovkami dalších míst v celé ČR, jako oslava konce zimy a vzájemné pospolitosti. A to se v Čáslavi povedlo!

„Keltský telegraf „ tak navazuje na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec. Používali ji keltské kmeny a využívali ji ještě ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrostly strážní hrady a tvrze. Keltové žili v hlubokém souladu s přírodou, kterou uctívali a respektovali. Cílem této akce je na jejich tradice navázat a jednou ročně vzdát předáváním světla hold Zemi a vracet se tak ke kořenům. Jde o symbolický návrat k přírodě, ve které se s přicházejícím jarem rodí nový život.

Lepší místo, než je mysteriózní Hrádek, lokalita s nejstarším osídlením na Čáslavsku, si „novodobí Keltové“ nemohli vybrat. „Keltský telegraf Čáslav 2018“ byla pohodová akce, při které proběhlo společné bubnování v prostředí provoněném pálením vonných pryskyřic a „prosyceném“ dobrou náladou.

Vladimír Havlíček