Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila Čáslav

Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila Čáslav

Čáslav/Chotusice – Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila v doprovodu náčelníka Generálního štábu armádního generála Josefa Bečváře a velitele vzdušných sil generálmajora Jaromíra Šebesty 21. základnu taktického letectva v Čáslavi.

Během návštěvy se ministryně seznámila s činností základny, leteckou technikou a úkoly základny v rámci Integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO. Velitel základny plukovník Petr Tománek nově zvolenou ministryni provedl hangáry s nejmodernější technikou. Při prohlídce Karla Šlechtová prosazovala české výrobce techniky a ocenila, že základna zaměstnává především lidi z regionu. „Třešničkou na dortu“ byl cvičný start dvou nadzvukových letounů JAS 39 Gripen.

O tom, že čáslavská základna taktického letectva pracuje na sto procent, svědčí nejen dobře připravená návštěva, ale třeba taková drobnost, jakou je komunikace z veřejností. O akreditované novináře se staral kapitán Tomáš Maruščák, tiskový a informační důstojník základny. Pro novináře, kteří z důvodu utajení nemohli být přítomni na všech jednáních, byl připraven náhradní program. Tím byla prohlídka vojenského muzea, ale především možnost vyzkoušet si letecký trenažer. A tomu neodolal nikdo. Pod laskavým vedením instruktora, bývalého velitele základny Jiřího Bise, se z každého stal alespoň na chvilku pilot.

Na závěr návštěvy převzala Karla Šlechtová obraz, jak jinak, než s letadly na obloze. Podle svých slov si ho pověsí do kanceláře na Ministerstvu obrany. Podobný dostali také pánové Josef Bečvář a Jaromír Šebesta. V podvečerních hodinách se ministryně obrany rozloučila slovy: „Věděla jsem, že náš vzdušný prostor je dobře zajištěn, ale ode dneška mám jistotu! Čáslavská základna taktického letectva je elita armády.“

Vladimír Havlíček