V Seči slavnostně rozsvítili strom

V Seči slavnostně rozsvítili strom

Seč – V Seči na náměstí se konal již každoročně vánoční jarmark.

Oficiální programu začal krátce po 12. hodině jarmarkem. Prodejci nabízeli převážně vánoční zboží jako vánoční ozdoby, keramiku, ručně malované výrobky, svíčky ze včelího vosku, jmelí, adventní věnečky, dekorační polštářky. Komu byla zima, mohl se zahřát medovinou, svařákem nebo horkým rakytníkem. Po celou dobu zněly náměstím vánoční písně.

Od 16 hodin se konal v kostele sv. Vavřince koncert dětského pěveckého sboru při ZŠ Seč s jeho hosty bratry Honzíčkovými.

Před 17. hodinou se lidé začali přesunovat k pódiu. Tam se po odbití kostelního zvonu ujal slova starosta města Marcel Vojtěch. Ten se ve svém projevu zmínil, že je rád, že se na náměstí schází každým rokem více lidí. Jeho přáním bylo, aby příští rok vstoupil pro město pravou nohou, protože bude velmi významný. Seč oslaví 700 let od první písemné zmínky.

Poté promluvil místostarosta Pavel Machač, poděkoval všem za účast a hlavně pořadatelům, kteří se podíleli na pořádání. Při této příležitosti se starostou představili banner k oslavám města

Následovalo překvapení. Zrak lidí zamířil na oblohu, kde se odehrál velkolepý několikaminutový ohňostroj. Po něm zaznělo „Stromečku, rozsviť se!“ a celý strom se rozsvítil do modrobílé barvy s bílou hvězdou na špici.

Hned poté začal živý koncert Jakuba Smolíka. Po jeho skončení se konala autogramiáda.  Lidé pak domů odcházeli plní dojmů a s vánoční náladou. Na toto rozsvěcení stromu jen tak nezapomenou.

Text i foto: Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník