Hasiči přiblížili seniorům jejich práci

Hasiči přiblížili seniorům jejich práci

Třemošnice – Ve čtvrtek 19. října pořádal Dům s pečovatelskou službou v Třemošnici akci Křeslo pro hosta. Tím se stal Radim Vašíček, zástupce velitele místní jednotky sboru dobrovolných hasičů Třemošnice, velitel okrsku sboru dobrovolných hasičů Ronov nad Doubravou a člen odborné rady mládeže. Po ruce mu byl mladý začínající hasič Jakub Malý.

Hasiči pro dvě desítky seniorů přiblížili jejich práci. Například byla řeč o poskytování první pomoci, jak se v případě mimořádné události zachovat. Radim a Jakub ukázali přihlížejícím historické přilby a staré uniformy, kde bylo vidět, jak se doba vyvíjela. Mohli také vidět i to, jak hasič vypadá v plné výstroji a díky tomu předvedli názornou ukázku s vyváděcí evakuační maskou.

Velmi zajímavé bylo popisování, co se děje, když člověk zavolá na linku 150 a podrobný popis výjezdu hasičů. Velitel tak podrobně vyprávěl, že po zavolání musí operační důstojník zjistit více údajů a poté vyhodnotit situaci a vyslat na místo profesionální hasiče a pak dobrovolné jednotky z okolí. Popřípadě k události povolat také Zdravotnickou záchrannou službu nebo Policii ČR.

Pro ty více zvídavé stála vedle domu požární cisterna. Tam jim velitel vysvětlil, k čemu je jaký kohout a k čemu se co používá.

Ke konci byl prostor na otázky a odpovědi. Nejvíce seniory zajímalo, jak je možné, že se musí v čase 5 minut seběhnout v hasičárně a vyjet k zásahu a ještě se mezitím obléci do zásahového oblečení. Poté byla velmi oceněna práce hasičů, která nevypadá vůbec lehce a není jen tak pro každého.

Text: Zdeněk Sasín ml., Události Online