RACING TEAM AVIA FUTURE OPĚT MISTREM EVROPY

RACING TEAM AVIA FUTURE OPĚT MISTREM EVROPY

Racing Team Avia Future pod záštitou CROSS CLUBU PŘELOUČ z. s. se jako už jediná česká posádka zúčastňuje mistrovství Evropy v TRUCK TRIALU. V roce 2007 získali poprvé titul mistrů Evropy, poté následovala řada druhých a třetích míst, až v roce 2016 se povedlo opět získat titul mistrů Evropy. Píše se rok 2017 a posádka Bohumír Čáp z Přelouče (řidič), Kateřina Ventluková ze Skoranova (navigátorka) znovu vyráží bojovat s evropskou konkurencí, kdy jako jediní jezdí s vozem Avia D31. Všichni ostatní jezdí s vozy Mercedes Unimog.

Evropský šampionát se skládá z 6 závodů po celé Evropě.

První závod se konal v Německu ve městě Hülen/ Lauchheim  ve dnech 13. – 14. 5. Posádka vyrazila s velkým nadšením a perfektní přípravou na závod. Celé závody se Racing Team Avia Future pohybovali na první až druhé příčce, ale závěrečným dnem si vybojovali 1. místo.

Druhý závod se konal ve dnech 3. – 4. 6. v krásném městě Montalieu – Vercieu ve Francii. Bohužel v sobotu hned v první sekci neměl Racing Team Avia Future moc štěstí a přišly technické problémy (roztržený reduktor zadního kola). Po bleskové opravě posádka pokračuje dál, ale musí se probíjet až z patnáctého místa na přední pozice. V neděli končí na 4. místě, jen pár bodů od vysněného pódia. Ale i brambora se počítá. 😉 Následovala odpočinková dovolená ve Francii s následným přejezdem na další závod do Itálie.

Třetí závod se konal v italském městě Oleggio, Novara ve dnech 10. – 11. 6. Po sobotních závodech Racing Team Avia Future končí na prvním místě. Při nedělním startu však nezvládá velký nátlak francouzských posádek, nervozita si vybírá svou daň a jedna chyba je posouvá z prvního místa na druhé.

Čtvrtý závod se konal v Rakousku v městečku Gopperding /St. Florian am Inn ve dnech 8. – 9. 7. Nová lokalita překvapila všechny posádky svým zlomyslným terénem v kamenolomu. Bohouš s Katkou se od sobotního rána snaží bojovat ze všech sil, aby dosáhli svým cílů a získali první místo. Pořadí se měnilo po každé sekci, ale nakonec závody končí pro Racing Team Avia Future s dalším stříbrem.

Pátý závod se již tradičně koná v rakouském městě Limberg/Maissau ve dnech 19. – 20. 8. Dříve tento kamenolom nepřinášel dobré zprávy pro naši posádku, např. loni zde Racing Team Avia Future měl větší pád z jedné kamenité etáže. Letos posádka přijela s odhodláním a velkou podporou fanoušků z České republiky, aby napravila nezdary z minulých let. Bohouš a Katka po sobotním deštivém závodě končí na prvním místě. Zřejmě jim prší štěstí. 😉 Se slunečnou nedělí přichází skvělé zprávy, posádka navyšuje svůj bodový náskok a odváží si zlato do České republiky.  

Poslední závod z této série se koná v německém městě Strassberg / Zollernalbkreis od 9. – 10. 9.

Do finále z 16 posádek se česká posádka Racing Team Avia Future drží v čele šampionátu těsně pronásledována francouzskými posádkami.

Celý sobotní závod provázel déšť, terén se stával čím dál víc náročnější. Bohužel na to doplatila jedna francouzská posádka, která měla nebezpečný pád, a ten je vyřadil ze hry. Řidič utržil vyhozený obratel a navigátor dvě zlomeniny v bederní části zad. Naše posádka se drží na krásném druhém místě.

Nedělní závod začíná naše posádka jako první, jelikož má nejvíce mistrovských bodů. Začátek probíhal bez větších problémů a stále si drží druhé místo. Bohužel se před obědem začíná projevovat nervozita, která si opět vybírá svou daň i na naší posádce a ta se propadá na třetí místo. V tuto chvíli fanouškové Avie běhají po louce a snaží se najít čtyřlístky pro štěstí. Podařilo se! Když Bohouš s Katkou dostali každý svůj čtyřlístek, přišly ty nejlepší zprávy. Francouzská posádka, která vedla závod, se propadá na čtvrtou pozici. U českého týmu se začala objevovat radost, která bohužel netrvala dlouho. V další sekci se Racing Team Avia Future propadá pod francouzské týmy na čtvrté místo. Nastalo velké zklamání, jelikož se jednalo o předposlední sekci. Poslední sekce byla jak zázrak pro naši posádku. Francouzským posádkám nepřálo štěstí, jimž nepomohla ani síla německých vozů Mercedes Unimog, kterým se nedaří vyjet extrémní výjezdovou branku. Poslední francouzský tým se snažil pomoci svým krajanům a snaží se znepříjemnit naší posádce výjezd do vrchu. Začali najíždět pomalou jízdou do poloviny kopce a následným protáčením kol tvořili hluboké jámy, aby znemožnili výjezd naší posádce. Bohouš s Katkou na startu pod velkým stresem začali kalkulovat s body, co pro ně bude výhodnější. Ale rázem bylo rozhodnuto. Rozkaz zněl jasně „Dej čtyřku a plnej!“ Všichni kamarádi a fanouškové z České republiky zatnuli pěsti a Avia se rozjíždí. Díky obrovskému štěstí i odhodlání zvítězit Avie přelétává tyto hluboké jámy bez jakýchkoliv problémů a míří k vrcholu vítězné brány. Tato sekce naší posádku katapultuje na přední pozice. Racing Team Avia Future v tomto posledním závodě získává druhé místo, ale i přesto tento malý tým s velkým srdcem vybojoval v celkovém umístění na tomto šampionátu titul MISTŘI EVROPY 2017.

Celkové umístění pro rok 2017 EUROPA TRUCK TRIAL kategorie II. je:

  1. místo Racing Team Avia Future (CZ) s celkovým počtem 125 mistrovských bodů
  2. místo Team Plein Gaz (F) s celkovým počtem 124 bodů
  3. místo Gangs of Sud Est (F) s celkovým počtem 117 bodů

 

„Tímto bychom chtěli poděkovat všem, kteří nám fandili, podporovali nás a pomáhali při závodech. Velké díky patří našim sponzorům, bez kterých bychom toto nemohli absolvovat! Vážíme si, že můžeme tímto způsobem reprezentovat nejen Českou republiku, ale i společnost Avia Motors s. r. o., která obnovuje svou výrobu a vrací se tak na český trh. Těšíme se na vás v příští sezóně.“
Text i foto: Bohouš a Katka – Racing Team Avia Future