FOTO/VIDEO: Devět jednotek zasahovalo u požáru zámku v Cholticích, naštěstí šlo o cvičení

FOTO/VIDEO: Devět jednotek zasahovalo u požáru zámku v Cholticích, naštěstí šlo o cvičení

Choltice – V úterý 5. října krátce po půl osmé večer vyjížděli profesionální hasiči a dobrovolné jednotky k údajnému požáru v zámku Choltice v disko klubu. Naštěstí se jednalo o taktické cvičení jednotek požární ochrany.

Po příjezdu jednotek na místo byl proveden průzkum objektu a evakuace osob mimo hrozící nebezpečí. Pro evakuované osoby byl postaven stan pro práci zdravotníků. Další hasiči zajišťovali ochlazování střechy objektu, likvidaci požáru a následné odvětrání zakouřeného objektu přetlakovou ventilací.

„Cílem cvičení bylo prohloubení schopností velitelů jednotek požární ochrany při řízení sil a prostředků. Seznámení a prohloubení znalostí příslušníků HZS a členů JSDH s problematikou zásahu na budovu s výskytem většího počtu osob a vyhledávání osob v neznámém a zakouřeném prostředí. Cvičení bylo pořádáno z důvodu reálné hrozby vzniku požáru a ohrožení osob. Někdy si provozovatelé neuvědomují riziko vzniku požáru při překročení uvedené kapacity osob v sálech, kde jsou provozované veřejné akce,“ uvádí tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková na Facebooku HZS Pardubického kraje.

„Poděkování patří dobrovolníkům, kteří se ocitli v roli figurantů, a poté také provozovateli diskotéky, který umožnil provézt zde cvičení,“ uzavřel taktické cvičení velitel zásahu Tomáš Pátek.

Taktického cvičení se zúčastnili profesionální hasiči z Pardubic a Přelouče a dobrovolní hasiči z Choltic, Chrudimi, Heřmanova Městce, Lipoltic, Přelouče, Načešic a Břehů.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník