FOTO: V Moravanech otevřeli hřiště pro děti

FOTO: V Moravanech otevřeli hřiště pro děti

Moravany  – V malé obci Moravanech u Ronova nad Doubravou v sobotu 28. sprna otevřeli hřiště pro děti. Slavnosti se zúčastnil starosta města Ronova nad Doubravou Marcel Lesák. Finance pro výstavbu byly hrazeny z participativního rozpočtu města, pod které obec spadá. Hřiště vystavili občasné svépomoci.

Hřiště je uzavřené plotem a děti mají k dispozici pískoviště, atrakci ve tvaru letadla, houpačky a domeček. Pro dospělé je nové ohniště a malé posezení v místě, kde je na děti vidět.

Pro děti byly připraveny soutěže. Proběhlo rozdělení do družstev už se mohlo začít soutěžit. První zastávka na okruhu byla určena na trénování paměti. Děti se dívaly na předměty, které pak byly zakryty. Jejich úkolem bylo vyjmenovat, co vše si zapamatovaly. V druhém úkolu děti měly kolem pasu přivázaný provázek, kde se na konci visel starý klíč. Úkolem bylo se trefit do připravené sklenice bez pomoci rukou.

Třetí nejoblíbenější zastávka byla střelnice. Tam si děti vyzkoušely střílení z airsoftových zbraní pod dohledem instruktora. Čtvrtým stanovištěm byly hádanky. Dále se procházelo mezi domy úzkou uličkou, kde byla další hra na postřehové vyhledávání barev. Další zastávkou byla pohádková babička, kde dětem byla vyprávěna pohádka a jejich úkolem bylo si zapamatovat, co se v pohádce odehrálo. V předposledním úkolu bylo překonávání lávy. Děti se musely za pomoci koberců překročit namalovaný úsek a nesměly se dotknou silnice.

Poslední úkol připravili SDH Kněžice. Za pomocí džberové stříkačky s pomoci rodičů. Úkolem bylo sestřelení proudem vody plastový kelímek, tím byla soutěž ukončena. Odměnou byl balíček se sladkostmi. Všechny děti byly odměněny. Pro dospělé bylo připraveno občerstvení.

Hasičské auto se stalo doslova prolézacím hradem a za odměnu a přání děti jej hasiči svezli.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník