U Zbyslavce havarovala dodávka do stromu

U Zbyslavce havarovala dodávka do stromu

Zbyslavec – Klidné ráno a zpěv ptáků v Třemošnici rozřízl ostrý zvuk požárního poplachu. V 5:31 hodin byl vyhlášen požární poplach profesionálním hasičům ze stanice Seč, dobrovolné jednotce v Třemošnici, Zdravotnické záchranné službě Pardubického a Středočeského kraje a policistům z obvodního oddělení Třemošnice. Všechny složky směřovaly k dopravní nehodě se zraněním.

Nehoda se stala na silnici 33742 mezi obcemi Podhradí a odbočkou na Zbyslavec v lesním úseku. Po příjezdu základních složek IZS na místo bylo zjištěno, že se jedná o osobní dodávku, ve které cestovalo více osob. Hasiči spolu se zdravotníky zahájili poskytování neodkladné předlékařské pomoci většímu počet zraněných, a proto musely být povolána další posádky ZZS. K místo události byli povolání také dobrovolní hasiči z Chrudimi se zdravotnickým přívěsem. Na místě spolupracovali hasiči, policie ČR a ZZS, a díky perfektní koordinaci, byla situace rychle zvládnutá, a to i přes mimořádnost této události, komplikace nepřehledného místa, počasí a jazykové bariéry. Situace byla ze začátku trochu nepřehledná, ale díky nacvičeným postupům, koordinaci a systému třídění se rychle dostala pod kontrolu a všem byla poskytnuta adekvátní a rychlá pomoc.

Komunikace musela být v místě i dočasně uzavřena, pro zajištění průjezdu vozidel ZZS. Poděkování patří všem, kteří se na události podíleli.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník
FOTO: HZS Pardubického kraje

FOTO: HZS Pardubického kraje

KŘP PARDUBICKÉHO KRAJE – TISKOVÁ ZPRÁVA
CHRUDIMSKO – Dnes o půl šesté ráno došlo mezi obcemi Zbyslavec a Rudov na Třemošnicku k dopravní nehodě, při níž řidič dodávky sjel z komunikace a narazil do stromu. Auto skončilo na boku, ve vozidle jelo 8 cizinců z Ukrajiny a Maďarska. 

dodávka na bokudodávka na boku – foto: Policie ČR

Řidič na místě nebyl, proto padlo podezření, že v dodávce jelo více osob, než je konstrukčně uzpůsobeno. Po řidiči pátrali i hasiči, chrudimský psovod a policisté z Třemošnice. Nebylo jisté, zda řidič utekl ze strachu z postihu, nebo v šoku po nehodě a zda není někde zraněný. Veškeré úsilí vložené do pátrání po něm bylo zbytečné. Řidič byl po celou dobu na místě a vydával se za cestujícího. Jeho postoj po dobu několika minut nejspíš ze solidarity „kryli“ i spolucestující. K zavinění se s odstupem času přiznal, alkohol u něj vyloučila provedená dechová zkouška.

Z místa jsme přijali zprávu o 6 zraněných, ty si převzali zdravotníci a transportovali je do nemocnic.

Příčiny a okolnosti havárie jsou předmětem šetření. Pokud jste se stali svědkem a víte, co se na místě stalo, kontaktujte kolegy z chrudimského dopravního inspektorátu na čísle 974 574 251, nebo využijte linku 158.

por. Mgr. Eva Maturová
tisková mluvčí
25. února 2021