FOTO/VIDEO: Ve Žďárci u Seče se konala slavnostní akce

FOTO/VIDEO: Ve Žďárci u Seče se konala slavnostní akce

Žďárec u Seče – V sobotu 26. září se konalo ve Žďárci u Seče slavnostní předání a svěcení hasičského praporu.

Program začal ve 13 hodin v sále kulturního domu. Této významné události se zúčastnili také pozvaní hosté, a to starosta města Seč Marcel Vojtěch, místostarosta Jiří Michálek, paní Petra Říhová a Stanislava Pokorná za ČČK Žďárec u Seče. Z okolních hasičských sborů se zúčastnil zástupce SDH Kněžice Jaromír Stehlík ml. Přítomni byli samozřejmě další hosté a místní obyvatelé. S ohledem na platná opatření proti šíření koronaviru měl každý své místo k sezení.

Úvodního slova se ujal starosta sboru a velitel jednotky Jiří Kučera. Ten přivítal všechny zúčastněné a seznámil je s odpoledním programem. Poté následoval slavnostní nástup hasičů v historických uniformách. Prapor posvětil místní farář Milan Vrbiak. Starosta města na něj připnul slavnostní stuhu a hluboce se poklonil všem předkům, aby uctil jejich památku. Hasiči se pak přesunuli do prostor za kulturním domem, kde uctili památku zemřelých věncem ke křížku.

Nechyběl ani doprovodný kulturní program. K tanci a poslechu hrála kapela pana Petruse.

Hasičský prapor

Hasičské prapory jsou respektovány jako nejvýznamnější reprezentativní symbol hasičských sborů. Sbor dobrovolných hasičů ve Žďárci u Seče, založený v roce 1944, takový prapor nikdy nevlastnil. Realizace nebyla jednoduchá a celý proces od návrhu po výrobu trval 2 roky.

Foto: SDH Žďárec u Seče.

V roce 2018 se začalo s návrhem praporu. Jeho autory jsou Jakub Mrázek, člen SDH Žďárec u Seče, a grafik Peter Rapan. O rok později se schvalovala finální podoba, která byla zadána k výrobě. Výrobcem praporu je paní Milena Moravcová z Jamného nad Orlicí, která se zabývá uměleckou výšivkou a je špičkou ve svém oboru. Výroba praporu a všech jeho součástí trvala rok. V roce 2020 spatřil prapor světlo světa. Jeho pořízení bylo financováno částečně z rozpočtu sboru a částečně díky grantu Pardubického kraje.

Přední strana (avers) symbolizuje znak sboru, kde jsou skály charakterizující obec a rok založení. Na okrajích jsou lipové listy. Na zadní straně (reversu) je motiv svatého Floriana, patrona hasičů. Dále je vyšitý text: „bližnímu ku pomoci, vlasti ku prospěchu“. Barvy praporu symbolizují oheň (bordó) a vodu (modrá).

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník