FOTO/VIDEO: Ve Žlebech se konalo taktické cvičení

FOTO/VIDEO: Ve Žlebech se konalo taktické cvičení

Žleby – V pondělí 21. října se konalo taktické cvičení jednotek požární ochrany v obci Žleby. Místem cvičení byl zámek Žleby.

Na tísňovou linku hasičů byl oznámen kouř v zámecké kuchyni. Krajské operační a informační středisko vyhodnotilo situaci a podle poplachového plánu vyhlašovalo jednotlivým jednotkám poplach. Z důvodu toho, že se jedná o významný a historický objekt a v něm se nalézá i velký počet lidí, byl automaticky vyhlášen druhý poplachový stupeň.

Jednotky postupně přijížděly na náměstí pod zámek. a na nádvoří zámku. Hasiči museli nejprve za pomocí vyváděcích masek a dýchací techniky vyvést několik osob z kuchyně a nasadit dva útočné proudy. Následně byla zřízena dálková doprava vody a byly vyzkoušeny suchovody a hydranty, jestli dostačují pro zásobování hasební vodou pro zasahující jednotky. Bylo zřízeno i čerpací stanoviště v zámeckém parku.

Poté se hasiči přesunuli za zámek k automobilové plošině. Tam proběhla zkouška zvednutí plošiny naplno a zkouška hašení střechy. Bylo nutné prověřit dosah dostřiku vody a tlak.

Na závěr proběhlo vyhodnocení zásahu před nastoupenými jednotkami. Následovala prohlídka zámeckých prostor, aby se zasahující hasiči seznámili s budovou zámku a to mimořádně ne z historického hlediska, ale z hlediska požárně bezpečnostního. Během cvičení bylo odhaleno i několik drobných komplikací objektu, které se budou řešit, tak aby při skutečném zásahu již tyto komplikace byly minulostí a zásah mohl probíhat tak jak má. Smyslem cvičení nebylo jen vyzkoušet akceschopnost jednotek, ale také i připravenost objektu a odhalit právě ty případné komplikace a to se právě podařilo.

Na místě zasahovali hasiči ze tří krajů: Středočeský kraj HZS Kutná Hora, HZS Čáslav a JSDH Žleby, Vrdy, Bratčice, Potěhy. Z Pardubického kraje JSDH Třemošnice a JSDH Ronov nad Doubravou, a z kraje Vysočina JSDH Golčův Jeníkov. Na místě tak bylo 21 kusů technicky.

Text, foto, video: Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník