POZVÁNKA: Amatérský závod v triatlonu ,,Ocelák Kraskov“

POZVÁNKA: Amatérský závod v triatlonu ,,Ocelák Kraskov“

Kraskov – Již sedmý ročník amatérského závodu v triatlonu se odehraje v sobotu 20.7.2019 v Kraskově, místní části města Seč. Závodu ženské, mužské kategorie a štafet zahájenému ve tři hodiny odpoledne předchází Juniorský duatlon. Duatlon proto, že mladí závodníci pouze běží a jedou na kole, plavání je z bezpečnostních důvodů vyhrazeno pouze „dospělým“ kategoriím.

Triatlon je olympijským sportem, slučujícím v sobě plavání, jízdu na kole a běh, a to v tomto pořadí. Závodnice a závodníci musejí být tedy velmi všestranní. Často se rekrutují z plavců či běžců, kteří postupně přiberou ostatní disciplíny. I mezi nesportovní veřejností je známý pojem „Železný muž“ či mistrovství světa na Havaji. Zde se plave 3,8km, jede na kole 180km a nakonec se 42 kilometrů běží. Čas nejlepších za všechny tři disciplíny se v mužské kategorii blíží osmi hodinám, v ženské pod deset hodin.

Takové ambice si organizátoři prvního závodu při úvahách v zimě 2012 nekladli. Naopak, cílem bylo využít krásného prostředí Železných hor (již to jméno je příznačné!) a přivést závodníky i diváky na závod, který zvládnou široké vrstvy sportovců bez předchozího cíleného tréninku. Závod přitáhl pozornost i závodníků z předních triatlonových klubů České republiky i několika zahraničních států, jejich výkony jsou vždy ozdobou každého ročníku závodu. Avšak cílovou skupinou jsou amatérští závodníci, nejčastěji z okolí, rodiny, skupiny přátel, členové sborů dobrovolných hasičů, závodníci, kteří by si podobný závod rádi vyzkoušeli, ale dosud neměli příležitost a odvahu. Pořadatelé se naopak v rámci místních možností snaží poskytnout mladším i zkušenějším závodníkům prostředí co nejvíce se blížící podmínkám profesionálních závodů, jak dále popisujeme. V posledních letech je to příkladně v podobě elektronické časomíry. Máme velkou radost z každého místního závodníka, který se po zásluze postaví na stupně vítězů a „natře to“ těm velkým mistrům z daleka, a máme ohromnou radost z mladých, často ještě dětí, které těsně před startem doplnily štafetu v disciplíně běh, tedy bez jakéhokoli předchozího plánování, a s touto štafetou se postavily na stupně vítězů! Ano, i takové sportovní příběhy se u nás staly! Vůbec nemluvě o tom, že zkušenější ročníky každoročně ukáží těm mladým, že se mají ještě hodně co učit.

Každý ročník závodu je nejprve v jednu hodinu odpoledne zahájen juniorským duatlonem. Ten se odehrává ve středu místní části Kraskov, u staré školy. Děti, v různých věkových kategoriích počínajících již od předškolního věku, obíhají a objíždějí na kole tenisový kurt a místní fotbalové hřiště. Každoroční zájem malých závodníků je vždy velký (alespoň třicet závodníků) a povzbuzování se nese celou obcí. Každá mladá závodnice a závodník obdrží od vedení závodu malou pozornost. Mladé závodnice a závodníci samozřejmě nehradí žádné startovné, neboť hlavním cílem pořádajícího spolku je podpora dětí a mládeže a společenského soužití v místní části a okolí. Účast vyžaduje pouze souhlas rodičů.

Poté, co dokončí závod postupně všechny věkové kategorie juniorský duatlon, se již přesune pozornost na závod dospělých a štafet. Ten je, po předchozí registraci závodníků probíhající ve staré škole od 11,30 do 14 hodin, zahájen po krátkém společném přesunu od staré školy k pláži místního rybníka Horní Peklo přiléhající k silnici II/337, ve tři hodiny odpoledne. Plavecká část měří zhruba 400 metrů. Po působivém hromadném startu často i padesáti lidí následujícím výstřel ze startovní pistole v ruce předsedkyně pořádajícího spolku (zlé jazyky v obci tvrdí, že pistole je určena k plašení ptactva parazitujícího na mísntí úrodě ovoce) se plave volným způsobem, tedy plaveckým způsobem kraul, prsa, či dle volby závodníka zhruba doprostřed rybníka, kde se obeplave bójka a závodník se navrací zpět ke břehu. Ani méně zkušeným plavcům tato část zpravidla netrvá déle než deset minut. Vlastní plavecká část závodu, hromadný start i průběžné souboje o pozice a různé taktiky závodníků jsou předmětem diváckého zájmu, avšak připomenout můžeme i malebné prostředí rekreační vodní plochy obklopující závodníky i diváky, přitahující dlouhá desetiletí  nejen plavce, kempaře, trampy, cyklisty, nýbrž také sportovní rybáře. Právě díky vstřícnosti místní rybářské organizace je možno závod každoročně pořádat.

Krajinná „nadstavba“ závodu, tedy to, čím se liší od závodů pořádaných např. v polabské nížině, nejvíce vynikne v části cyklistické. Závodníci od rybníka Horní Peklo projedou Starým Dvorem, Prachovicemi, Míčovem a od zříceniny hradu Lichnice s dechberoucím výhledem na město Seč se přes Starý Dvůr vrátí ke staré škole do Kraskova. Cyklistická část závodu je vedena po asfaltových komunikacích, tak aby závodníci mohli jet na silničních kolech, tedy „jako na olympiádě“. Vlastnictví takového kola však není podmínkou, mnoho závodníků má kolo trekové či horské a i tak, nebo právě proto, se jim třeba prachovický kopec určitě vryje do paměti. Ve vlastním zájmu závodníků je povinná cyklistická helma.

Běžecká část závodu se odehrává na okruhu vedoucím od staré školy v Kraskově směrem k silnici pod vrcholem kopce Bučina. Znalci jistě ocení, že taková trať, po právě absolvovaném plavání a jízdě na kole, „není pro bábovky“.

Dotazy závodníků často směřují k soutěži štafet. Ta má své kouzlo v možnosti účasti pro rodiny, manželské dvojice, sportovní družstva, anebo naopak, jak jsme již uváděli, často i pro zcela neznámé účastníky, kteří se právě díky závodu dají dohromady. Štafety mohou být smíšené co do věku i pohlaví, často to jsou manželské dvojice, kdy se jeden z manželů obětuje a závodí ve dvou disciplínách. Velkého závodu se tedy může účastnit každý, kdo si alespoň vypůjčí jízdní kolo a je schopný na něm ujet 15km, tedy s trochou dobré vůle a bojového zápalu skoro každý.

Po dokončení závodu jsou pro účastníky připraveny poháry, diplomy a nechybí ani teplé občerstvení, nápoje, obdiv diváků, hudba a prostor pro setkání a výměnu informací.

Závod pořádá Kraskov – spolek pro děti a mládež jako jednu z akcí podporujících mladou generaci a sportovně-společenské dění v Kraskově (dalšími jsou Pálení čarodejnic či podzimní Lampionový průvod). To je však pouze menší část pravdy. Organizačně, finančně, pracovně i jinak je konání závodu umožněno podporou Města Seč, místních samospráv dotčených obcí, dobrovolníky, rodinnými příslušníky organizátorů, členy sborů dobrovolných hasičů, místní rybářskou organizací, věcnými i finančními sponzory a mnoha dalšími.

Těšíme se na setkání v sobotu 20. července 2019 v Kraskově!

za Kraskov, spolek pro děti a mládež
JUDr. Petr Chmelíček

Foto: Spolek pro děti a mládež Kraskov