FOTO/VIDEO: Úder blesku způsobil požár střechy

FOTO/VIDEO: Úder blesku způsobil požár střechy

Třemošnice/Lhůty – V noci ze čtvrtka na pátek se přes Českou republiku přehnaly avizované silné bouřky. Blesková aktivita byl kolem půlnoci největší. Blesky na obloze vytvořily hezkou podívanou, ale na zemi škodu na majetku. V obci Lhůty (Třemošnice) udeřil blesk do hřebene střechy chalupy. Požár zpozoroval všímavý soused, který se po velkém úderu blesku vydal zkontrolovat svoje stavení, a při této obhlídce zjistil, že hoří sousední objekt a vše oznámil na linku 150.

Krátce na to v 0:58 hodin byl vyhlášen poplach jednotkám požární ochrany a vyjížděli tak profesionální hasiči ze Seče a dobrovolné jednotky z Třemošnice, Ronova nad Doubravou, Prachovic, Seče a Lipovce a také policisté z Třemošnice.

Po příjezdu hasičů se nacházel hřeben střechy v plamenech, ale hořela i konstrukce střechy mezi střešní krytinou a půdní vestavbou. Za použití vysokotlakého proudu, několika proudů C a D začal boj s ohněm. Během zásahu byly použity i „hřeby“ které proniknou do konstrukce, a mohou tak hasit „zevnitř“ konstrukce. Hasiči museli rozebrat konstrukce vestavby a střechy a hledat tak ohniska požáru, a ta následně likvidovat. Mezitím se ostatní hasiči snažili zachránit majetek, který ještě šel. Bylo nutné provádět i obranu vedle stojícího objektu, a to se také podařilo. Požár se dostal pod kontrolu po dvou hodinách a následně byl zcela zlikvidován po necelých třech hodinách zásahu. Na místě pak zůstala už jen jednotka JSDH Třemošnice, která prováděla dohled nad požářištěm.

Na místo události se dostavil také vyšetřovatel požáru, který určil jako příčinu požáru úder blesku.

Díky rychlému a efektivnímu postupu zásahu se podařilo ochránit blízký vedlejší rodinný dům, chalupu a další drobné objekty. Uchráněná hodnota byla výrazně vyšší než vzniklá škoda a vše se také obešlo bez zranění.

Zdeněk Sasín ml. Události Online/Chrudimský deník