FOTO: Sbor hasičů v Lipovci oslavil 90 let

FOTO: Sbor hasičů v Lipovci oslavil 90 let

Lipovec – V sobotu 15. června oslavil sbor dobrovolných hasičů v Lipovci 90 let od založení. U této příležitosti se konala výroční valná hromada.

Slavnostní schůze a oslavy se konaly na místním hřišti a pro hosty byly připraveny stany s posezením, občerstvení, výstava hasičské techniky a pro děti skákací hrady.

Před samotným začátkem výroční valné hromady proběhlo slavnostní focení všech čestných hostů. Pozvání přijali spřátelené sbory z Ronova nad Doubravou, Třemošnice, Hostovlic, Běstviny, Žlebských Chvalovic a z dalekého stejně jmenného Lipovce z okresu Blansko v Jihomoravském kraji.

Poté začala valná hromada, slova se ujal starosta hasičů, starosta obce Lipovec, pozvaní hosté a zástupce OSH Chrudim. Součástí této oficiální části bylo i předání ocenění, čestných uznání a vyznamenání zasloužilým a mimořádně činným členům sboru.

Po ukončení schůze byl servírován slavnostní oběd a schůze pokračovala dalším programem, který začínal vystoupením dětí.

Následovala ukázka dopravní nehody s vyproštěním osoby z osobního vozidla, které bylo na boku. Tam jsem měl tu čest já (autor tohoto článku) být v roli figuranta. K ukázkovému zásahu vyjížděla jednotka sboru dobrovolných hasičů z Třemošnice a půjčila si i jednoho člena výjezdové jednotky z Lipovce. Po příjezdu na místo byl vůz stabilizován a zabezpečen proti převrácení, provedena protipožární opatření. „Mezitím jsem čekal v autě, na které pražilo sluníčko a teplota uvnitř byla až nesnesitelná. V tom okamžiku hasiči vyrazili zadní okno. Tím se ke mně dostal čerstvý vzduch, ale i zdravotník, který se mnou po celou dobu komunikoval. Následně bylo provedeno samotné vyproštění. Celé vyproštění trvalo 15 minut, ale mě v tom autě to připadalo jako věčnost. Naštěstí jsem neměl žádné zranění a hasiči mě stále ochraňovali před rozbitým sklem a stříháním karoserie auta.“ dodává autor článku.

Teploty se pohybovaly nad 30 °C, a tak „Lipováci“ nastartovali cisternovou Tatru a za použití lafety zkropili nejmenší návštěvníky – děti. Těm se to opravdu moc líbilo.

Večer pak zahrála k tanci a poslechu kapela Starý klády a tak si všichni návštěvníci celý den užili.

Slovo závěrem:
Touto cestou bych rád poděkoval jednotce JSDH Třemošnice a JSDH Lipovec za možnost být figurantem, kde jsem si na vlastní kůži mohl vyzkoušet, jak to vypadá z té druhé strany. Hasiči mají pro mě velký obdiv, a po této zkušenosti ještě větší. Díky!

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník