Kapela České srdce ovládla Čáslav

Kapela České srdce ovládla Čáslav

Čáslav – Keltové ovládli Čáslav! Ale ne, to není poplašná zpráva, to je jen v nadsázce informace o koncertu „českých Keltů“, tedy kapely České srdce, která vystoupila na náměstí Jana Žižky z Trocnova v rámci akce nazvané „Kulturní léto města Čáslav“.

České srdce vzniklo na přelomu 80. – 90. let, první živé vystoupení se odehrálo v roce 1990. Kapela hraje písně na pomezí rocku a keltského etna. Proto není náhoda, že spolupracuje s legendou keltské hudby Alanem Stivellem. Populární je také v zahraničí, ve francouzské Bretani získala cenu za originalitu.

A jak vlastně vznikl název kapely? Na to odpověděl zakládající člen, kytarista Michal Šenbauer: „Na název jsem přišel při čtení prvorepublikových novin. Jmenovala se tak charitativní organizace milionářských paniček. My jsme se inspirovali a chtěli jsme také vydělanými penězi pomáhat.“

Melodické a originální písně „českých Keltů“ potěšily srdce čáslavských fanoušků typickými keltskými songy. Přenesli tak přes teskné písně kousek Bretaně do Čáslavi.

Vladimír Havlíček