Anitu Moravec Gard přivítal prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Anitu Moravec Gard přivítal prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Čáslav/Slovensko – Nejen v Česku, ale také na Slovensku se dostalo srdečného přijetí paní Anitě Moravec Gard, vnučce generála Františka Moravce, autora plánu na likvidaci zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Návštěva se těšila velké pozornosti nejen slovenských médií, ale také armády a všech státních institucí. Příjemným překvapením pro paní Anitu byl osobní dopis od prezidenta Slovenské republiky Andreje Kisky. V něm se mj. píše: Vážená paní Anito Moravec Gard. Dovolte mi jménem Slovenské republiky vyslovit úctu a vděk za to, co pan brigádní generál František Moravec vykonal pro věc svobody našich národů, Slováků a Čechů, pro odpor vůči nacistické operaci i vůči poválečnému úsilí komunistické moci znásilnit svobodný život v Československu. Děkujeme a nezapomínáme.“

Na Moravcovu vnučku čekala celá řada akcí, mezi nejvýznamnější patřilo setkání s příbuznými Jozefa Gabčíka. Setkali se tak potomci dvou rodin, jejichž osudy jsou propojeny operací Anthropoid. Společně se zúčastnili pietního aktu u Gabčíkova rodného domu v v obci Poluvsie, dnes části Rajeckých Teplic.

Dále byli přítomni zástupci generálního štábu slovenské armády a pluku Jozefa Gabčíka, zástupci Unie slovenských válečných veteránů, klubu Slovenských výsadkových veteránů, velvyslanci Velké Británie a USA a starosta Rájeckých Teplic. Zástupcem České republiky byl spolek Československý legionář – SPIA Czech. Akci zorganizovala Asociace pro zachování památky československých svobodných veteránů.

Anita Moravec Gard na pietním shromážděnými v Poluvsie připomněla, že Jozef Gabčík a Jan Kubiš věřili, že svoboda občanů Československa je důležitější, než jejich vlastní životy. Zdůraznila, že výsledkem operace Anthropoid bylo odstranění jednoho z nejnebezpečnějších mužů nacistického Německa a zrušení mnichovské dohody.

Vladimír Havlíček, foto https://www.facebook.com/ceskoslovenskylegionar.cz/